fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#93 Starten met een 9 tot 5 mentaliteit

By 16 oktober 2020augustus 31st, 2021No Comments

Productief werken in plaat van uren draaien

De standaardzin der standaardzinnen in een vacaturetekst voor kenniswerkers: geen 9 tot 5 mentaliteit. Menigmaal heb ik ‘m als leidinggevende ook gebruikt in een donker verleden bij mijn eigen bedrijf. Hoe ironisch, tegenwoordig is de balans tussen werk en privé kwijt doordat iedereen altijd bereikbaar is. Dus in het belang van een werknemer én de werkgever om deze te herbezien voor duurzame productiviteit. Door het thuiswerken starten we vroeger in de ochtend (heerlijk), maar hebben we wel ook het gevoel dat we netjes moeten doorwerken tot het gaatje. Online peer pressure maakt dat iedereen de hele dag online denkt te moeten zijn en altijd bereikbaar is via de groeps Whatsapp. Effect: veel mensen smeren hun werk uit van 8 tot 6 en we glijden met z’n allen richting een burn-out. Start met sturen op productiviteit in plaat van jezelf gek te maken met lange uren en gekmakende online bereikbaar de hele dag door.

Starten met productiviteit in plaat van bereikbaarheid

  • Richt een goed takensysteem in op basis van bijvoorbeeld Todoist. Nu kan je de workload verdelen en gefocust werken in plaats van de hele dag alles tegelijk doen.
  • Zorg dat je al je focus uren voor lastig werk vóór de lunch gemaakt hebt. Geen meetings meer in de ochtend plannen. Focus uren plannen in blokken van 1 uur in je agenda als een afspraak met jezelf.
  • Geef jezelf een uitdaging zodat uitdagende klusjes sneller af zijn en stop werken volgens de wet van Parkinson.
  • Leer werken met Zero inbox (ook voor Whatsapp!) zodat je batchgewijs berichten verwerkt. In plaats van je productieve tijd door de gehaktmodel te draaien en de hele dag door een stroom van berichten en verstoringen tot je te nemen.
  • Werk met een slim filter volgens de Niet storen Functie op je telefoon en geef nummer die je wel mogen storen toegang zodat je een SMS of belangrijk telefoontje wel kan ontvangen.
  • Stop met het checken van Crap nieuws over Corona. Zonde van de processor cycles van je brein. Gebruik een site blocker als je de verleiding niet kan weerstaan. Of check alleen één keer per dag het nieuws op een ander device, ik gebruik mijn tablet hiervoor.

Achtergrond bij de 9 tot 5 mentaliteit

De 8 urige werkdag bestaat al meer dan 100 jaar. ‘De Britse katoenondernemer Robert Owen pleitte in 1817 voor een achturige werkdag, met als slogan: Eight hours labor, eight hours recreation, eight hours rest.’ (NOS). Niet zo’n slecht idee in een tijd dat iedereen vooral met z’n handen aan het werk was. Voor het doen van hooggeschoold kenniswerk is deze werkwijze echter contraproductief. Je brein is geen spier (alhoewel je brein wel kan trainen). Het brein heeft een hele ander handleiding. Hoog tijd dus om de handleiding van je eigen brein te bestuderen waardoor je veel productiever wordt en meer tijd overhoudt om leuke dingen te doen. Inmiddels werk ik zelf met een 7 tot 4 mentaliteit volgens een uitgekiend ochtendritueel.

Wat doe jij om het 9 tot 5 juk opzij te leggen?
Laat het weten in de comments.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak