fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#92 Beginnen met het creëren van schaarste

By 13 oktober 2020augustus 31st, 2021No Comments

Schaarste is schaars tegenwoordig

schaarste

Mijn koptelefoontje is zonder het te melden weer eens kwijt geraakt. Jammer. Ik probeer via Google een nieuw setje te vinden dat voldoet aan mijn krankzinnig hoge eisen. Op CoolBlue zijn er het er zo’n 231. Ik Google nog even wat verder tussen de 4.000000 hits. Ongeveer anderhalf uur later heb ik een geschikt modelletje. Keuzestress, wat een gedoe. Steeds vaker kom ik er achter dat ik niet gemaakt ben voor overdaad. Een overdaad aan spullen, een overdaad aan media en een overdaad aan te veel (bewerkt) eten. En als ik zo om me heen kijk ben ik niet de enige. We raken met z’n allen aardig van het padje bij overdaad. Resultaat: iedereen heeft een huis vol met spullen die je niet eens meer allemaal kan opnoemen, telefoon- en media verslaving is volksziekte numero 1 en inmiddels heeft 50,1% van de Nederlanders overgewicht. Steeds vaker kan ik genieten van schaarste. Minder spullen, minder zinloos gepiel op mijn telefoon en minder troep eten. Het creëren van kunstmatige schaarste helpt om mijn gedrag te normaliseren.

Starten met het creëren van schaartse

  • Installeer een widget op het startscherm van je telefoon dat de schermtijd weergeeft en geef jezelf een limiet. Momenteel zit ik op 1 uur, dat is toch mooi 1,5 gratis tijd ten opzichte van het gemiddelde in Nederland van 2,5 uur. Voor mij werkt YourHour prima.
  • Stop met het kopen van nieuwe spullen die je niet écht nodig hebt. Kleren, boeken, elektronica en vul in je koopverslaving. Laat impulsaankopen minimaal een week op een backlog staan. Na een week lijkt het opeens niet meer zo dringend.
  • Begin met minimaliseren en voer overbodige zooi af. Na een maandje minimaliseren zie ik weer wat écht belangrijk is en kan ik alles vinden wat ik zoek.
  • Geef je zelf voedselschaarste door één keer per week boodschappen te doen met een minimale boodschappenlijst. Op is op. Zeker bij verslavend lekkere dingen als chocolade of een goed glas wijn werkt dat prima.
  • Geef jezelf boodschappenbudgetschaarste. Stop met het eten van bewerkt voedsel en kies voor goede (biologisch-dynamische) producten met kwaliteit. Doordat deze stevig duurder zijn ga je vanzelf zuiniger en bewuster met voedsel om. Voordeeltje: het is beter voor je gezondheid én voor de wereld.

Achtergrond bij schaarste

We zijn met z’n allen niet gemaakt voor overdaad. Overdaad schaadt. Het kost veel energie om niet aan van alles en nog wat verslaafd te raken. Leven in overvloed lijkt voor velen een ideaal. Maar dit is een illusie. Door je omgeving zo in te richten dat je minder impulsen krijgt is de verleiding ook minder groot om je ergens in te verliezen. Wordt het dan niet saai..? Nee, eigenlijk wordt het alleen maar leuker doordat je ziet wat wél belangrijk en jouw focus waard is.

Heb je een goed idee hoe je op een bepaald vlak schaartste voor jezelf creërt?
Laat het weten in de comments.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak