fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#91 Beginnen met het plannen van een routine voor ontspanning

By 6 oktober 2020augustus 31st, 2021No Comments

Failing to plan is planning to fail

Ik heb een natuurlijke weerstand tegen plannen. Het lijkt alsof ik een probleem heb met autoriteit tot het plannertje in mijn hoofd. Het voelt als een beklemming van mijn vrijheid. Spontaniteit gaat verloren. Creativiteit wordt beperkt. Een verraderlijke valkuil als je je leven meer planmatig wil aanpakken: door te beginnen met het plannen van al je werk en de leuke dingen over te laten aan wat er aan ‘vrije tijd’ overblijft vallen ze er af. ‘Rupsje nooit genoeg gewerkt’ zorgt er namelijk voor dat er niks overblijft. Sinds ik dit heb omgedraaid en begin met het plannen van ‘leuke dingen’ eerst is dit omgeklapt. Dus ontspanning eerst (Niet Amerika first). Het plannen van veel ontspanning werkt op de lange termijn veel beter dan het plannen van veel werk op de korte termijn.

Beginnen met het plannen van ontspanning eerst

  • Pak je agenda erbij. Plan wekelijks op dezelfde dagen blokken met ruimte voor ontspanning. Maak deze ‘herhalend’ zodat ze de komende weken automatisch geblokt zijn. Voor mij is dit elke dag een blokje sporten of bewegen aan het begin van de dag. Deze blokjes zijn NIET ononderhandelbaar voor je ego.
  • Maak een project ‘Someday’ aan in Todoist dit wordt een landingsplaats voor ideeën voor de lange termijn. Dit kan zijn een weekendje weg of een trip naar Japan. Hierdoor wordt plannen aantrekkelijk doordat er ook leuke stipjes op de horizon verschijnen.
  • Plan wekelijks de week vooruit en check of de blokjes voor de komende week op hun plek staan. Als je ook een Weekly Review doet is dat een mooi moment om je week te plannen.

Achtergrond bij weerstand tegen plannen

Plannen is een activiteit die veel energie kost. Het is namelijk moeilijk werk. Maar plannen = werk. En misschien wel het moeilijkste werkt. Als je werk goed gepland is hoef je het alleen maar uit te voeren. Ons brein neigt altijd naar lekker doen en druk zijn. Als je vast zit in ‘productiviteitsverslaving‘ is het moeilijk om op een hoger nivo te overzien waar je zo druk mee bent. Door een ritme aan te leggen van ontspanning ontstaat er ruimte om drukte te ontstijgen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak