fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#60 Starten met het controleren van impulsiviteit

By 12 mei 2020augustus 31st, 2021One Comment

Impulsiviteit controleren

Heb je vandaag een hele drukke dag gehad (druk, druk) maar eigenlijk geen voorgang gemaakt op de dingen die je écht had willen doen? Grote kans dat je het niet lukt om je impulsiviteit te controleren. Als je impulsief ingesteld bent dan is het zo gebeurd. Even een artikel lezen, even wat googelen, even collega bellen. Vaak is dat het lont in het kruidvat der oneindige mogelijkheden. Vervolgens glipt de tijd door je vingers en is de dag voorbij. Door slimmer te zijn dan je eigen impulsieve gedrag kun je dit afleren. Lees verder hoe je simpel start met impulsiviteit controleren.

Starten impulsiviteit controleren

  • Schrijf in elke situatie haarfijn op wat je wel wil doen. Zolang het in je hoofd zit blijft het onderhandelbaar voor je ego. Om te weten wat je niet moet doen moet je weten wat je wél wil doen.
  • Herken impulsen die voorbij komen tijdens het werken. Je beweging met de muiscursor naar een kattenfilmpje, het intypen van de eerste drie letters van je favoriete Social Media platform. Trap hard op de rem in dat geval en ga weer rustig verder waar je gebleven was.
  • Minimaliseer triggers in je werkomgeving die de impulsspier belasten: clean Desktop, clean browser, notificaties uit
  • Mindset: Nee zeggen tegen zaken die je niet verder helpen is Ja zeggen tegen wat je écht wil doen.
  • Pro: Veel impulsiviteit komt voor uit het feit dat je wil vluchten voor het vervelende gevoel dat een lastige taak met zich mee brengt.

Achtergrond bij impulsief gedrag

Impulsiviteit is een breed begrip. Het herkennen van je eigen impulsieve gedrag vergt scherpe reflectie. Deze scherpe reflectie kan je verbeteren door mediteren. De impulsiviteit zit vaak in hele kleine onbewust aangeleerd routines. Voor veel marketeers is deze impulsiviteit de holy grale. Door bezoekers te stimuleren in een hun impuls kan je aankopen stimuleren. Alles wordt ingezet om impuls te bespelen: kleuren, plaatjes, kortingen, schaarste. Door deze trucjes te doorzien word je minder vatbaar voor impuls aankopen en handelingen.

Wat doe je jij om je eigen impulsiviteit te beteugelen?
Laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak