fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#59 Beginnen met dagdromen

By 8 mei 2020augustus 31st, 2021One Comment
dagdromen

Het nut van dagdromen

Wil het maar niet lukken om voortgang te maken op een lastig probleem? Dan krijg je waarschijnlijk te weinig goede ideeën. Je hebt zelf de mogelijkheid om je brein te stimuleren om met goeie ideeën te komen: geef je brein de kans om te dagdromen. Niet vreemd dat je onder de douche vaak de beste ideeën krijgt. Je brein is in standje ontspannen, waardoor losse eindjes in je hoofd los zijn. Hierdoor de kans dat losse eindjes bij elkaar komen en nieuwe verbindingen ontstaan. Eureka! (de herkomst van dit woord is ook niet geheel toevallig afkomstig uit de badkamer) Doordat we de hele dag online content consumeren verdwijnt de ruimte om te dagdromen. Geef jezelf de kans om weer te dagdromen en begin makkelijk.

Beginnen met dagdromen

  • Stop met het dichtstoppen van alle gaatjes in een dag door op je smarphone te gluren.
  • Plan ruimte in tussen afspraken om je brein de kans te geven om informatie die je tot je krijgt te ordenen en verwerken.
  • Plan activiteiten zoals hardlopen of fietsen tijdens een werkdag. Je doet net genoeg om niet afgeleid te raken van dagdromen 😉
  • Start de dag met een rustig ochtendritueel zoals mediteren en NIET met het innemen van nieuws of e-mail.
  • Gevorderd: Leg goede ideeën die uit dagdromen voorbijkomen direct vast. Doordat je brein weet dat je ook echt wat doet met je ideeën komen er steeds meer.
  • Pro: Richt een timemanagement systeem om werk vast te leggen waar je NIET over wil nadenken.

Achtergrond bij ontspannen

Dagdromen in mijn definitie is niet zo veel meer dat je brein standje rust heeft. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid in je hoofd om nieuwe verbindingen tot stand te brengen die willekeurig zijn. Doordat er geen druk op zit heb je de mogelijkheid om deze ideeën rustig te evalueren. Het stimuleren van deze staat is door zo veel mogelijk alle andere prikkels weg te nemen die je aandacht trekken. Dit kan je door door te filteren wat er op een dag allemaal op je af komt. Dagdromen heeft veel voordelen, het is wel van belang om te snappen dat dit het tegenovergestelde is van focussen. Het dagdromen tijdens je werk is niet productief.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak