fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#81 Verdubbel je werksnelheid met een leeg hoofd

By 27 juli 2020augustus 31st, 2021No Comments

Werkgeheugen van een goudvis

Mijn Rocketbook Mini
(Affiliate Alert)

Ik heb het werkgeheugen van een goudvis. Als ik een nieuw tab open in mijn browser zit ik in een parallel universum. Nu kom er steeds meer achter: hoe leger mijn hoofd is hoe sneller ik werk en hoe flexibeler ik ben. En omgekeerd dus ook: als ik veel aan mijn kop heb is mijn focus nul. Dat klinkt logisch maar jarenlang heb ik hard lopen buffelen om alles tegelijk af te krijgen. Maar dat werkt niet. Kapot aan het einde van de dag. Werk half af. Slecht slapen. Volgende dag weer doorbuffelen. Met uiteindelijk een burnout uit de hel tot gevolg.

Gisteren werd mijn computer traag. Het RAM geheugen (Random Acces Memory = werkgeheugen) was 90% vol omdat de Antimalware software van Windows heel druk aan het ratelen was. Ineens zag ik de vergelijking met het RAM geheugen in mijn goudvissenbrein: op een trage computer werken is zonde van je tijd. Waarom dan wel werken met een vol brein..? Leer je werkgeheugen schoon te houden. Begin simpel en klein.

Je hoofd leeg houden

  • Schrijf alles, maar dan ook alles, wat voorbij komt in je brein op. Hiermee voorkom je gedachtenloops waar je werkgeheugen mee vol loopt.
  • Sla zo weinig mogelijk informatie op in je brein. Je werkgeheugen kan slechts drie plus- of min drie taken onthouden. Per dag moet je zomaar een factor tien, dus 30 taken, onthouden.
  • Stop met switchtasken dit is een aanslag op je werkgeheugen doordat al deze parallelle processen al je capaciteit innemen.
  • Begin met het werken met een goede takenmanager als Todoist als extra RAM geheugen om tijdelijk dingen in op te slaan.
  • Minimaliseer externe prikkels zoals teveel nieuws of Social Media op tijden dat je wil dat RAM leeg blijft.
  • Vermijd aandachtsresidu door te snel te veel achter elkaar te plannen.
  • Sluit overbodig tabs zodat je visuele prikkels beperkt blijven.

Achtergrond bij het werkgeheugen

De werking van ons werkgeheugen is nog lang niet duidelijk. We kunnen modellen opstellen die voorspellen hoe het werkgeheugen informatie verwerkt. Praktisch gezin kan je met deze modellen niks. Je moet zelf ervaren hoe je het best met je werkgeheugen om kan gaan. Voor mij werkt het best om het zo leeg mogelijk te houden. Dus prikkels wegnemen op momenten dat het er toe doet en niet proberen gedachten of todo’s vast te houden in mijn brein. Zoals David Allen altijd zegt: ons brein is gemaakt voor het krijgen van ideeën, niet voor het vasthouden van gedachten.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak