fbpx Skip to main content
Productiviteit

Optimaal werken tot het tilting point

By 16 september 2022september 21st, 2022No Comments

Kantelpunt

Ik ben hard aan het werk om een boek bij elkaar te schrijven. Soms neem ik me voor om een paar uur flink door te werken. Maar het lukt vaak domweg niet om zo lang achter elkaar door te werken. Sterker nog, na een half uur is het beste er vaak al weer vanaf. Dan wordt het ploeteren. De snelheid waarmee ik schrijf loopt terug. Waar het in het begin vloeiend gaat is het nu zoeken naar de woorden. Als ik stop vind ik mezelf een slappe drol. Waarom lukt het niet om een paar uur achter elkaar door te buffelen. Mijn zoon wees me onlangs op een begrip uit het gamen: het tilting point. Dit is het punt waarop minder goed begint te presteren. Ik herken dit bij online speedpotjes schaken. Het is dan vooral frustrerend om langer door te gaan. Je verliest vaker en om dit vervelende gevoel te compenseren ga je nog langer door met het idee dat je eigen verlies wil goedmaken. Het eindigt vaak in een nóg slechter gevoel omdat ik eindeloos door ga en alleen maar dom verlies. Het respecteren van je tilting point levert op dat je betere resultaten boekt en tijd bespaart.

Werken met een tilting point

  • Kijk hoe lang je aan een taak kan werken, pomodoro’s zijn een fijne manier om full focus te trainen en te meten hoe lang je focus kan vasthouden
  • Respecteer de grens van je brein, als je begint te multitasken (telefoon checken, mail checken, nieuws checken) is dat vaak een veeg teken dat je focustijd er op zit
  • Sluit je computer af als het mooi is geweest, op halve kracht doorklooien is zonde van je tijd

Achtergrond bij Tilting point

Het tilting point is een punt waarop je concentratie wegvalt. Vrij vertaald is dit het kantelpunt, maar dat klinkt een stuk minder interessant 🙂 Hoe lang dit duur is voor iedereen anders, het is ook per dag anders. Als je je goed voelt en rustig bent hou je het focussen langer vol. Op een kantoor hebben we vaak de neiging om maar lekker te blijven zitten als het even niet lukt. We worden betaald om van 9 tot 5 op kantoor te zitten dus dat doen we dan ook maar. Beter creëer je zelf de vrijheid om je tijd in te delen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak