fbpx Skip to main content
Productiviteit

Ongeduld beteugelen

By 17 maart 2022maart 18th, 2022No Comments

Ongeduldig

Eigenlijk gaat het nooit snel genoeg. De afwasmachine uitruimen. Het huis stofzuigen. Boodschappen doen. Dit artikel schrijven. Altijd is er ongeduld. Wanneer is het klaar? Zodat er eindelijk een moment van rust is. Gek genoeg komt het rustige gevoel er nooit en is altijd wel een volgende klusje dat gedaan moet worden. Geduld opbrengen voor dingen die (onnodig) tijd in beslag nemen veroorzaakt tijdstress. Het gevoel dat het sneller kan is voelbaar. Deze tijdstress openbaart zich fysiek in gespannen schouders, een hoge ademhaling en gespannen kaakspieren. Door af en toe juist langzamer te gaan in plaats van sneller wordt de tijd tijdstress op de lange termijn minder. De tijd lijkt even langzamer te gaan doordat als je meer in het moment zit in plaats van bezig ben met het idee dat het klaar is. De ultieme mindfuck van de streber: het voelt vast fijn als alles snel klaar is. Maar het omgekeerde is waar het voelt fijn om rustig dingen te kunnen doen.

Oefening ongeduld beteugelen

  • Merk op dat een gedachte of fysiek gevoel je aanzet om (te) snel iets af te maken (mediteren en bodyscans zijn geweldige oefeningen om gedachten en gevoelens te leren opmerken)
  • Vertraag je tempo waarmee je bezig was eens tot de halve snelheid. Het ongeduld wordt waarschijnlijk kortstondig even groter. Voel eens wat dit met je doet. Niet zo veel uiteindelijk: je kan er tegen.
  • Laat het ongeduld er even rustig zijn, na verloop van tijd zal het minder worden en heb je een rustiger tempo te pakken.
  • Door deze oefening regelmatig met huishoudelijke klusjes te doen zie je hoe vaak je aan het haasten bent om je ongeduld bij te houden.

Achtergrond bij ongeduld

Het idee dat je ooit een keer in een situatie of plek komt waar het allemaal klaar is maakt dat we gehaast werken om er te komen. Een opgeruimd huis, de perfecte baan of functie, een goed gevulde bankrekening. Wat als deze situatie er nooit gaat komen? Zou je dan nu op een andere manier handelen? Ik denk het wel. Je hebt geen keus dan maar tevreden te zijn met het perfecte nu. Dat betekent niet dat je niet je best hoeft te doen om in kleine stapjes verbetering na te streven. Maar altijd streven naar snelle grote verbetering maakt dat ongeduld resulteert in stress die op de lange termijn er voor zorgt dat je nergens meer op je plek bent en altijd een rush van ongeduld voelt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak