fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieMeditatieProductiviteit

Mediteren helpt bij het raden van getallen

By 1 april 2015augustus 31st, 2021No Comments

getallenVolgens een team onderzoekers onder leiding van professor Ideano aan de Harvard University in Cambridge hebben mensen die mediteren een grotere kans om getallen goed te raden. Tijdens het onderzoek werd 100 proefpersonen die meer dan 1 jaar mediteerden gevraagd om te raden welk getal een persoon in dezelfde ruimte in z’n hoofd had.

Het onderzoek werd uitgevoerd met een getal onder de 10. In 15% van de gevallen werd het goede getal geraden, een zeer significante hoeveelheid. In de controle groep van mensen die niet mediteren was dat percentage 10%.

Bij nader onderzoek bleek dat de proefpersonen na 10 minuten mediteren een duidelijk beeld van het getal voor zich zagen verschijnen. Een mogelijke verklaring is dat het deel van de hersenen waar getallen opgeslagen worden resoneert met de golflengte waarop meditatie zich afspeelt.

Opvallen was dat het getal 1 in 99% van de gevallen goed geraden werd. De onderzoekers hebben tot op heden geen verklaring kunnen vinden voor dit fenomeen. Het vervolgonderzoek zal zich toeleggen op de vraag of het raden van getallen ook werkt met negatieve getallen, waarvan bekend is dat ze een andere lading hebben.

Wil je ook meedoen aan een Nederlands onderzoek naar de hersenontwikkeling bij meditatie dat zal worden gedaan aan de Radbout Universiteit in Nijmegen geeft je dan op door een mail te sturen naar in info@zenhabits.nl.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak