fbpx Skip to main content
30 Day ChallengeProductiviteit

30 day challenge juni: Less is more

By 22 mei 2015augustus 31st, 2021One Comment

less-is-moreIedereen heeft het druk druk druk. Stress lijkt volksziekte nummer 1 te gaan worden. Als je niet beter weet zou je denken dat het ons allemaal maar overkomt. Maar je kunt wel degelijk iets doen om je leven eenvoudiger, overzichtelijker en leuker te maken. Dat kost een beetje wilskracht, maar de beloning mag er zijn: een minder stressvol overzichtelijk en leuk leven waar je zelf aan het stuur zit.

De inschrijving is gesloten, deze challenge komt ook als losse module beschikbaar zodat je kan beginnen wanneer jij dat wil. Als je interesse hebt stuur dan een mail naar job@zenhabits.nl

Less is more geldt ook voor je persoonlijke leven

Ik heb een achtergrond als Industrieel Ontwerper, een van de eerste dingen die je leert: Less is more. De vormgeving van producten wordt beter naarmate ze simpeler zijn. Simpele producten zijn makkelijk te gebruiken en zien er ook nog eens strak uit. Denk maar aan de producten van Apple, de kunst van het weglaten. Het grappige is dat dit mantra ook geldt voor je persoonlijke leven. Als je leven helemaal vol zit met spullen, gedachten, uitgaven, sociale contacten, werk en activiteiten waar je niet gelukkig van wordt dan wordt het moeilijk. Het is te druk en je ziet door de bomen het bos niet meer. Geluk bestaat bij de gratie van enige vorm van schaarste. Als je 10 ijsjes per dag eet komen ze op een gegeven moment wel je strot uit. Daarvoor in de plaats focus je meer op de dingen die al geweldig zijn. En laat dat nu tegenwoordig heel moeilijk zijn. Want alles is tegenwoordig voorhanden, 24 uur per dag kun je bijna alles bestellen en de volgende dag heb je het in huis, iedereen is altijd en overal bereikbaar en de sky is de limit. En dan wordt het lastig om te kiezen, je kan door alle ruis niet meer bedenken waar je nu echt happy van wordt. Vaak hebben we het idee dat we juist gelukkiger van het idee dat we meer krijgen, meer geld, meer kleren, een nog mooiere leaseauto, een nog snellere smartphone, nog meer online vrienden, maar dat blijkt een illusie. Ik propageer geen dogmatische teruggang naar het stenen tijdperk, maar wel het herstel van een gezonde balans. Probeer eens een maand om bewust te worden van je aankooppatroon, je media consumptie, je dagindeling, de spullen in je huis dan zul je zien dat je gelukkig wordt als je een aantal dingen anders doet.

De volgende 10 geboden probeer ik in de challenge te verwerken:

  1. Minder onnodige spullen kopen, bestaande spullen beter en duurzamer gebruiken
  2. Minder troep maken en spullen beter organiseren en opruimen
  3. Minder spullen bezitten en overbodige spullen afvoeren
  4. Minder hard werken, maar efficiënter omgaan met tijd
  5. Minder multitasken, maar gefocust werken
  6. Minder geld over de balk smijten, maar leuke dingen doen die gratis zijn
  7. Minder stress opbouwen door je mee te laten sleuren door media en je omgeving
  8. Minder rondrennen en meer rust inbouwen in je leven (de lekkerste kaas zit in de gaten)
  9. Minder media consumeren en niet altijd 24 uur connected zijn
  10. Minder tijd verspillen en meer tijd en ruimte voor jezelf overhouden
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak