fbpx Skip to main content
Productiviteit

De drie tips om in slaap te vallen

Staren naar het platfond

in slaap vallen

Van nature ben ik een slechte slaper. Er hoeft maar één gedachteloop te zijn die me dwars zit en lig eindeloos te draaien. Na alle basale tips van slaapblogs over slaaphygiene heb ik ooit eens slaapmedicatie geprobeerd om mijn monkeymind tot rust te brengen. Dat werkte tijdelijk waarna het probleem alleen maar erger werd. Als mijn slaap langere tijd ontregeld raakt gaat het bergafswaards. Overdag voelt mijn lichaamsbatterij leeg en ik raak snel in een emotionele achtbaan. Waardoor alleen al de gedachte aan slecht slapen stress oplevert. Na veel experimenteren werken er eigenlijk maar drie dingen.

Tips om in slaap te vallen

  • Als je dan toch ligt, ideaal om rustig de aandacht proberen te verleggen van denken (vaak malen) naar voelen. Probeer eens te voelen in alle onderdelen van je lijf, ademhaling, benen, armen of je wat kan voelen. Als je weer begint te malen verleg rustig weer je aandacht naar je lichaam. Het duurt vele uren voordat je deze techniek, eigenlijk een soort bodyscan onder de knie hebt, maar daar heb je dan ook de tijd voor als je wakker ligt ? (wat dan weer een geruststellde gedachte is)
  • Door obsessief te focussen op inslapen wordt het juist moeiljker om in slaap te vallen. Door te accepteren dat je even wakker ligt val je daarna weer makkelijk in slaap. De helpende gedachte: “ik lig wakker en heb tijd om even uit te rusten” werkt goed.
  • Last resort. Als het je in de denktunnel uit de hel bent beland helpen bovenstaande tips niet zo best. Het enige dat dan helpt is even op staan om je brein de kans te geven uit de nauwe tunnel van bewustzijnsvernauwing te komen door andere dingen te zien door het licht aan te doen.

Achtergrond bij in slaap vallen

Voor het inslapen moet je de reële wereld even loslaten. Dus ook angstige gedachten en fysiek ongemak. Als loslaten niet je sterkste punt is kan dat een worsteling opleveren. Als je na de basale tips voor slaaphygiene dan nog niet in slaap valt wordt slapen een obsessie. En aangezien alles wat je aandacht geeft groeit kan een slaapobsessie snel uit proportitie groeien. Door een paar gereedschappen in je gereedschapskist te ontwikkelen tegen slaapuitdagingen wordt het makkelijk om in tijden van stress overeind te blijven.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak