fbpx Skip to main content
Productiviteit

Hoe werkstress ontstaat en de VOD methode om het aan te pakken

By 21 december 2021januari 4th, 2022No Comments

Het gat tussen willen en kunnen

werkstress

Mijn hoofd zit vol met dingen die ik allemaal nog moet doen. Ik wil alles tegelijk. Ik kan maar één ding tegelijk doen. Ziedaar een mooie nieuwe definitie van werkstress. Als het gat tussen willen en kunnen te groot wordt ontstaat stress. Herkbare voobeelden: een overlopende mail box, een te volle agenda, slapeloze nachten. Er is maar één manier om dit gat kleiner te maken. Verzamelen wat er in je hoofd zit en een plan maken om het te doen. Dit lijkt een open deur. Maar veel coachees en deelnemers aan trainingen kiezen vaak een andere weg. Harder en harder werken. Todat het te veel écht wordt en ze in een burnout belanden.

Het gat dichten met de VOD methode

  1. Verzamelen: neem de tijd om kijken wat er allemaal in je hoofd zit met een gedachtendump
  2. Organiseren: Maak een slimme todo lijst
  3. Doen:Leer werken met een dagstart en een dagafluiting zodat je syteem bijgewerkt blijft

Achtergrond bij werkstress

Ons brein is evolutionair gezien ontwikkeld om alles wat we zien gelijk te kunnen doen: ik zie een schaap, ik vang het en ik eet het op. Wat ons brein niet kan is een shitload aan werk tijdelijk ergens opslaan om het later te doen. Om dit te ondervangen moet je leren werken met deze beperking. Dit houdt in dat je een systeem voor jezelf maakt dat deze drie stappen verzamelen, organiseren en doen vlekkeloos voor je gaat overnemen. Als je dat niet doet loopt je hoofd vol en krijg je niks gedaan omdat je geen ruimte vrij hebt om ergens aan te beginnen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak