fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#32 Gebruik je PC in plaats van je smartphone

By 16 mei 2019augustus 31st, 20212 Comments
smartphone

In het Vondelpark in Amsterdam zie ik één op de vijf mensen fietsen terwijl ze op hun smartphone aan het pielen zijn. Zonde van je tijd, gevaarlijk, jammer van de natuur om je heen die je mist en ongezond voor je mentale energiehuishouding. Het kan anders door taken die je op een PC kan doen ook daar te doen. Verschuiven naar een PC dus, en niet in de valkuil trappen door alles via apps te willen doen. Alles op je smartphone doen geeft een permanente druk voor je brein dat geen ruimte meer heeft om te ontspannen en goede ideeën te krijgen. Het overhevelen taken naar je PC bespaart je zomaar 1,5 uur schermtijd per dag en geeft daarnaast veel rust en ruimte in je hoofd.

Klein beginnen met het overhevelen van functies naar je PC

  • Stop met het verwerken van e-mail op je smartphone. Je responstijd gaat dan misschien iets naar beneden maar je wint tijd en rust
  • Gebruik de webversie van Whatsapp volgens de zero Whatsapp box methode
  • Laat melding van nieuwe berichten in Apps doorsturen naar je mail in plaats van een push alert
  • Stel het beantwoorden van berichten uit totdat je achter een PC zit. Hierdoor ga ja vanzelf meer batchgewijs werken
  • Meet je schermtijd met een app als YourHour of schermtijd voor de iPhone

Achtergrondinformatie

In onze aandachtseconomie levert de tijd die jij besteedt op je smartphone geld op. Helaas niet voor jou, maar voor een paar schatrijke investeerders aan de andere kan van de wereld. Sterker nog het kóst jou extra tijd en dus geld. Dubbel verliezen dus. Doordat we slecht tegen het weerstaan van directe verleidingen kunnen zoals een notificatie van nieuwe mail (98% checkt twee minuten nadat ze een melding hebben gezien) conditioneren we ons zelf zo dat ons gedrag bestaat uit blijven meegaan in de stroom van binnenstromende prikkels. Ons brein heeft rust nodig om energie op te doen en goede ideeën te krijgen. Het dicht plamuren van alle gaatjes in een dag werkt ongemerkt afvlakking in de hand en leidt tot het monotoon volgen van de tunnel waar je in zit.

Meer tips

  • Ik kon weinig goede voorbeelden vinden van artikelen die het gebruik van PC boven een smartphone promoten. Mocht je een goede tip hebben, laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak