fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#31 Begin met het opschrijven van todo’s

By 15 mei 2019augustus 31st, 20216 Comments

Vastleggen waar je mee bezig bent

opschrijven van todo's

Heb je weer een dag beleefd waarbij je totaal iets anders hebt gedaan dan je jezelf had voorgenomen? Terwijl je alle tijd had om te doen wat je moest doen. Dan heb je waarschijnlijk niet van tevoren vast gelegd wat je precies allemaal had willen doen. Het lijkt makkelijk. Iets in je gedachten omzetten naar werk. Maar dat is het niet. Het gevaar op afdwalen met alle verleidingen die we hebben tegenwoordig is levensgroot. Bij één verkeerde muisklik kan je de weg kwijt raken. Je ziet iets dat je interessant vindt en na ongeveer 20 seconden ben je vergeten wat je eigenlijk aan het doen was. Dwing jezelf tot het opschrijven van todo’s. Dit helpt geweldig om focus te houden als je vatbaar bent voor afleiding.

Beginnen met het opschrijven van todo’s

  • Noteer je taak in een goede takenmanager als Todoist
  • Leg een schrijfblok naast je PC voor het noteren van brainfarts voor ze weg zijn zoals Rocketbook
  • Herpak je focus om de paar minuten om te kijken waar je mee bezig zou moeten zijn
  • Start een timer als je aan een taak begint dan kun je meten hoe lang je focus kan houden
  • Begin niet met werken voordat je heb opgeschreven wat je gaat doen. Hierdoor leer je om eerst helder te krijgen voor je brein wat je precies gaat doen

Achtergrond bij het opschrijven van todo’s

Ons brein is gemaakt om nieuwe ideeën te krijgen en niet om ze vast te houden. Hierdoor krijg je tijdens het uitvoeren van een taak steeds nieuwe ideeën hoe iets anders kan. Deze neiging tot divergeren is fijn als je in een creatief proces zit waarbij je juist nieuwe ideeën en mogelijkheden wil onderzoeken. Echter als je iets wil afronden zul je nieuwe mogelijkheden even moeten laten voor wat ze zijn. Daarbij kan je impulsief gedrag leren beheersen door regelmatig opnieuw te focussen op wat je aan het doen was. In het begin zal je schrikken hoe vaak je de neiging hebt om een zijweggetje in te slaat dat je het bos in leidt terwijl je juist even langs het bos moet lopen omdat je bij het verkeerde bos aan het kappen was.

Meer informatie over het nut van opschrijven van todo’s

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak