fbpx Skip to main content
Productiviteit

Een rondje hardlopen met aandacht voor depressie

Een rondje hardlopen met aandacht

Gisteren liep ik in het Oosterpark 10 kilometer hard met onder andere Koen de Jong, Klaas Boomsma en Dai Carter in het kader van Blue Monday. Blue Monday is volgens een wat dubieuze berekening de meest deprimerende dag van het jaar. De run werd georganiseerd door de Stichting Mind die daarmee geld inzamelde om de hulp voor mensen met psychische klachten te verbeteren. Met een leuke groep van ongeveer 20 lopers werd het een fijne ochtend met goede gesprekken tijdens het hardlopen over de donkere kanten van het leven.

Depressie

De actie triggerde bij mij gedachten aan een donkere periode. Tijdens deze periode was ik flink depressief. Een samenloop van omstandigheden maakte dat de drie ballen die je in je leven in de lucht moet houden (werk, gezondheid en relatie) allemaal op de grond lagen. Ik vertrok bij een eigen bedrijf dat ik zelf mede heb opgericht, mijn kruisband was afgescheurd waardoor ik niet meer kon sporten en mijn huwelijk liep op de klippen. Het resultaat was een zware depressie. Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen. Alles om me heen zag ik als negatief. Het is alsof je het leven bekijkt met een hele sterke donkere zonnebril. Het denkbeeld dat dit nooit meer beter zal worden en dat mijn leven kapot was maakte het ondragelijk. Met veel goede hulp van familie, vrienden, medicatie en therapie ben ik er weer bovenop gekomen, maar het had ook slecht kunnen aflopen..

Trauma verwerken

Het voelt nog steeds als een flink litteken op mijn ziel. Soms komen flarden van gedachten en situaties voorbij. Dan hoor ik mezelf hardop zeggen, sjezus… wat was ik aan het doen. Door deze gedachten te laten komen en gaan, soms tijdens het mediteren, worden ze over de tijd minder heftig. Het lichaam reageert minder gespannen en ik kan mijn adem weer vinden.

Inmiddels zie ik steeds beter dat iedereen zijn eigen oorlog in z’n hoofd probeert te managen.
Het feit dat je er serieus aandacht en ruimte aan besteedt maakt de wereld een stukje beter.

Heb je het gevoel dat je gedachten over werk niet onder controle hebt?
Maak een belafspraak voor Online Coaching.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak