fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#33 De derde optie bij keuzes voor de lange termijn

By 8 december 2019augustus 31st, 2021One Comment

Uitstelgedrag bij keuzes voor de lange termijn

De ultieme manier van uitstellen is kiezen voor de makkelijkste optie met snelle beloning. Bij vragen als “wat zal ik eerst doen? ” en “waar moet ik beginnen?” kies je automatisch voor de makkelijkste optie. Om hier balans in aan te brengen: begin met het toevoegen van een conditie die je keuze voor de lange termijn aantrekkelijker maakt.

Beginnen met het slimmer formuleren van je keuze

  • Vaak heb je wel een idee wat de beste keuze is, er is echter een ‘maar’ die er voor zorgt dat de keuze niet aantrekkelijk is
  • Identificeer deze ‘maar’. Om jezelf te helpen kan jezelf de vraag stellen die iemand anders aan je zou stellen: “waarom begin je niet gewoon?”
  • Verzin een conditie die er voor zorgt dat deze ‘maar’ verdwijnt of minder krachtig wordt.

Voorbeeld

Ga ik wel of niet beginnen met het schrijven deze lange offerte terwijl ik ook kan beginnen mijn mail te checken?
Ik weet dat het beter is om te beginnen anders stel ik het schrijven nog vijf keer uit. Als iemand mij vraagt waarom begin je niet gewoon?
> Het is saai werk -> Als ik een eerste A4 van de offerte heb geschreven beloon ik mezelf met het checken van mijn e-mail.

Nu is de keuze geworden: uitstellen of beginnen én mezelf belonen als ik een begin heb gemaakt.

Achtergrondinformatie bij keuze verlamming

Ons brein kan slecht omgaan met keuzes voor taken die op de lange termijn een beloning geven (delayed gratification). Liever kiezen we voor een taak die direct een beloning geeft. Door condities toe te voegen die balans aanbrengen wordt de keuze voor de lange termijn aantrekkelijker.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak