fbpx Skip to main content
Productiviteit

De dag starten zonder mail

Wat er gebeurt als je de dag start met het openen van de e-mail

Ik begin de ochtend fris en in mijn hoofd heb ik een aantal dingen die ik ├ęcht wil doen waaronder een blogpost schrijven. Uit routine kijk ik eerst even de mail om te zien of er nog urgente zaken zijn. Als ik de mail open zie ik tien nieuwe berichten, waaronder een paar mails met een complexe uitdaging die me aan het denken zetten. Mijn hoofd is, of ik het nou wil of niet, begonnen met het verwerken met de informatie in de mail. Tevens zijn er er een aantal mensen die op een antwoord wachten. Als ik de mail weer dicht doe ben ik twee uur verder. De zin om nu nog een stukje te schrijven is verdwenen. Ik heb mijn energie stukgeslagen op het verwerken en e-mail en het werken aan de prioriteiten van anderen. Zonde, met een betere routine zou ik het beter omdraaien. Eerst beginnen met het schrijven van de blogpost en dan daarna, als beloning het verwerken van de mail.

Omdraaien van de ochtend start

  • Plan de dag van tevoren een klus waar je morgen first thing mee kan beginnen, zonder mail (en eventueel ook zonder het checken van de takenlijst)
  • Zorg dat je materiaal of informatie die je nodig hebt niet uit de mail hoeft te halen (anders beland je toch weer in de Inbox)
  • Start de ochtend first thing met je eigen klus

Achtergrond

Gooi een kwartje in je brein en het gaat aan de slag. Nieuwe mails triggeren vaak nieuwe gedachten die zorgen voor een druk hoofd. Door je ochtend routine bewust aan te passen door het checken van mail uit te stellen heb je ruimte om met een leeg hoofd ergens vol in te duiken. Het is lastig om een ochtend bestaande routine te doorbreken omdat FOMO ons toch vaak richting nieuwe berichten trekt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak