fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#163 Beginnen met optimaliseren voor slaap

By 5 juli 2021augustus 31st, 2021No Comments

Vroeger naar bed

Sinds ik kinderen heb gekregen is mijn slaappatroon door nachtelijke escapades niet meer wat het geweest is. Vroeg wakker en onrustig slapen zijn de standaard geworden. Om weer eens een stapje in de goede richting te zetten probeerde ik een maand lang elke nacht minimaal 8 uur te slapen. Gevolg is dat ik me aanzienlijk beter voel gedurende de dag. Het kost moeite om slaap tot een prioriteit te maken omdat je vroeg naar bed moet. Na een maandje testen bevalt het zo goed dat ik graag alle verwovenheden wil behouden.

Starten met goed slapen

  • Begin eens met het meten van je slaap. Wat je kan meten kan je verbeteren.
  • Bepaal de sweetspot waarop je naar bed wil gaan om 8 uur slaap te halen.
  • Bedenk een avondritueel met minimaal één uur zonder prikkels. (schermen, sporten alles dat je actief maakt)
  • Doe een mentale clean-up voor je gaat slapen, schrijf dingen die je niet wil vergeten of waar je wat mee wil op. Ik heb een Rocketbook mini naast mijn bed liggen, just in case.
  • Als je veel fysieke stress voelt, doe eens een bodyscan voor je gaan slapen. Dit zorgt ervoor dat je spieren als enigszins ontspannen zijn vóór je gaat slapen. Beter voor het bereiken van diepe slaap.
  • Over slaaphygiene zijn al boeken vol geschreven dus dat laat ik lekker 😉
  • Ik zet soms een wekker voor het doorslapen in de ochtend om te voorkomen dat ik niet te vroeg uit mijn bed spring omdat ik dan denk dat het al laat is.
  • Merk op hoeveel fitter en productiever je bent als je goed slaapt 🙂

Achtergrond bij goed slapen

Een op de vijf mensen heeft slaapproblemen. Met onze ‘always on’ mentaliteit wordt dan steeds meer. Om écht goed voor je coginieve prestaties te zorgen moet je slaap tot een prioriteit maken. Lastig als je steeds in de verleiding komt om nog even die volgende Netflix serie te bingen voor je naar bed gaat. Het kost energie om al deze verleidingen te weerstaan, maar de energie die je terug krijgt van goede slaap is op geen andere manier te compenseren. Maak dus een prioriteit van goede slaap and ‘choose wisely’.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak