fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieMeditatieProductiviteit

#51 Beginnen met mediteren

By 21 april 2020augustus 31st, 202114 Comments

Beginnen met mediteren

beginnen met mediteren

Druk in je hoofd. Slecht slapen. Geïrriteerd. Impulsief. Gebrek aan concentratie. Is het weer zo’n dag? Waarschijnlijk heb je nooit stilgestaan bij de échte redenen achter deze fenomenen: je hoofd is een stuiterbal. Nu is er maar één manier om te leren stuiteren. Beginnen met mediteren. Focus trainen, leren goed ademhalen. Niet zweverig. Maar heel praktisch. Het is niet makkelijk. Bloody hard zelfs in het begin. Want resultaten van meditatie zijn pas merkbaar over langere tijd als het elke dag doet. Vergelijk het met tandentoetsen. Om een fit brein te krijgen moet je elke dag poetsen. Leer stapje voor stapje om je eigen meditatie routine aan te leggen. Begin klein en simpel. Je zal op de lange termijn beter slapen, rustiger ademen en meer ruimte en aandacht krijgen in je hoofd. Lees verder hoe je een goede start maakt met beginnen met mediteren.

Starten met een meditatie routine

  • Kies een app om je te ondersteunen met beginnen met mediteren. Insight Timer is wat mij betreft de beste app met de grootste online community. Android | App Store
  • Voor beginners: start met geleide ademhalingsmeditaties in Insight Timer van rond de 10 minuten.
  • Kies een vaste tijdstip op de dag. Elke ochtend first thing uit bed werkt voor mij het best. Anders komt het er niet van op een drukke dag.
  • Kies een vaste plek. Een mooi meditatiekussen is fijn. Maar een stoel met rechte leuning doet het ook prima.
  • Don’t break the chain: Insight timer houdt bij op welke dagen je mediteert. Met mooie sterretjes als je een ‘milestone’ haalt.
  • Klim weer op de wagen als het een dagje niet lukt. Het gaat om het proces niet om het doel 😉

Achtergrond bij leren mediteren

Het aanleren van een meditatie routine is verschrikkelijk lastig en taai. Zitten, niks doen en concentreren is namelijk niet onze sterkste kant. Elke dag zul jezelf voorzien van smoesjes om niet te gaan ‘zitten’. Het lijkt verloren tijd. Maar het tegengestelde is waar. Het levert veel tijd op door een verbeterd inzicht en het vermogen om te focussen. Als je deze routine eenmaal onder de knie hebt zal het een fundament zijn voor andere goede gewoontes die jezelf kan aanleren. Ik zal me verder niet wagen aan de wetenschappelijke beschouwing van de effecten. Kort gezegd: we staan nog maar aan het begin van de zoektocht naar hoe ons brein werkt. En er wordt al te veel geschreven naar De zin en onzin van meditatie. Leer beginnen met mediteren.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak