fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#136 Beginnen met het donut model

By 23 maart 2021augustus 31st, 2021No Comments

Groeiverslaving

donut model

Door een uitgekiend productiviteitssysteeem word ik steeds productiever. Het is verslavend om steeds meer gedaan te krijgen. Mijn habit systeem werkt te goed ? Regelmatig ga ik over mijn eigen grens. Ook in andere gebieden als sporten en gezond eten zoek ik graag de grens op. Het kan altijd beter. Nu we wereldwijd herbezinnen wat te doen als oneindige groei niet werkt is het tijd om ook mijn mentale model bij te stellen. Het donut model kan helpen om ook je eigen ongebreidelde groeiverslaving te kaderen.

Beginnen met het donut model

Bedenk bij elke habit die je aan het ‘craften‘ bent:

  • Wat is het minimum? (aantal stuks, aantal keer per dag, hoeveelheid)
  • Wat is het maximum? (wat zijn de ‘kosten’ als je over deze grens gaat)
  • Vragen bij elke habit die je duurzaam wil cultiveren:
    • Hoe lang wil je deze habit volhouden?
    • Hoe cultiveer je duurzaamheid van deze habit?

Achtergrond bij het donut model

De aard van het beestje is om altijd meer te willen. Meer spullen. Nog meer gedaan krijgen. Nog meel geld. In een een omgeving waar sprake is van een overdaad aan alles lijkt eindeloze groei mogelijk. Maar dat werkt niet. Hierdoor Je kan niet blijven groeien alle kanten op. Een onmogelijke stretch leidt tot groeistuipen. De ecomische variant van het donut model werd ontwikkeld door Kate Raworth om de wereld een beetje in balans te houden. Maar ook hier: begin bij jezelf ?

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak