fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#135 Stoppen met Winozzen

By 19 maart 2021augustus 31st, 2021No Comments

Lost and not found

Ik google hoe ik in Microsoft Teams het afspelen van video’s beter kan maken als ik het scherm deel. Na een paar pogingen kom ik op het developer forum van Microsoft terecht. Daar staat een eindeloze thread met antwoorden. Via een link kom ik bij Microsoft Stream uit. Na een half uur probeer ik te me te herinneren wat ik ook weer zocht: ‘Waar Was Ik Naar Op Zoek?’ (Winoz). Of in het Engels: ‘What Was I Looking For’ (Wilfen, 6e plek bij het woord van het jaar 2007). Maar actueler dan ooit. Door information overlead vergeet je wat je eigenlijk zoekt. Niet zelden sla je veel tijd stuk op iets wat je eigenlijk niet wilde weten. Zonde. Door te leren focussen op je zoekopdracht bespaar je tijd en brainpower.

Stoppen met Winozzen

  • Limiteer je tijd die je besteedt aan een zoekopdracht.
  • Probeer snelheid te houden totdat je het antwoord vindt, voor je het weet zak je weg in het moeras der ‘ook interessante artikelen’.
  • Durf een zoek opdracht te staken als je niet het perfecte anwoord hebt gevonden. Er blijft altijd een beter antwoord één pagina verderop.

Achtergrond bij zoeken het zoeken in een hooiberg

In het snel uitdijende informatie universum neemt de urgentie om gefocust en snel te kunnen zoeken toe. Als je niet helder hebt wat je wil weten raak je de weg kwijt. Je korte termijn geheugen wordt overspoeld door nieuwe impulsen die je krijgt tijdens het zoeken. Het negeren van niet relevante informatie die wel hoogst aantrekkelijk is moeilijk. Je blijft een pup opvoeden die overal aan wil snuffelen. Zeker als je niet de hele dag de hond wil uitlaten, maar tijd wil overhouden voor andere leuke dingen. Hou die lijn strak 🙂

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak