fbpx Skip to main content
30 Day ChallengeProductiviteit

30 day challenge: elke dag even niets doen

By 24 januari 2014augustus 31st, 20213 Comments

niet-doen

Mijn zoontje is een dag ziek thuis terwijl ik deze blogpost aan het schrijven ben. Zo te zien is hij niet zo ziek meer, hij verveelt zich stierlijk en vraagt mij wat hij kan doen. “Wat kan ik dan doennnn?! Ik verveel me zo dat ik bijna neerval”. Ik herken dit gedrag goed van vroeger. Tijdens lange zondagen kon ik me eindeloos vervelen.

Luxe probleem

Later in mijn leven blijkt dit een soort van luxe probleem te zijn geweest. De afgelopen twintig jaar heb ik me geen dag meer verveeld. Ik heb meer last van het andere uiterste, ik wil te veel doen en kom tijd tekort. Mijn dagen vullen zich automatisch met activiteiten. Mijn agenda is vol met werk, sport en sociale activiteiten. Met een goede getting things done instelling probeer ik zo veel mogelijk te doen. Maar dat lukt niet altijd, als het niet lukt maakt een ontevreden gevoel zich van mij meester. Vooral de gedachte aan wat ik nog allemaal wil doen geeft een onrustig gevoel.

Lage versnelling

Op dagen dat mijn agenda minder vol is, zoals in het weekend, heb ik nog steeds het gevoel dat ik veel wil doen. Dat is een rare gewaarwording omdat ik juist dan de tijd heb om even rustig aan te doen. Als ik mezelf vergelijk met een auto is het moeilijk om een wat lagere versnelling te vinden. Het idee van een al te lege agenda brengt dan ook weer een zekere onrust met zich mee. Ik heb het gevoel dat ik op rustige dagen kan ontspannen. Maar het ontspannen is helaas ook niet op afroep beschikbaar. Ontspannende activiteiten zoals sporten of de krant lezen worden ook al snel weer een doel op zich. Dat is een rare gewaarwording.

Testen met niks doen

Het lijkt alsof ik het niks doen verleerd ben. Blijkbaar is niks doen ook een vaardigheid. Het niet beheersen van deze vaardigheid lijkt jammer, niks doen kan ook een zekere rust met zich mee kan brengen zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. Een goede manier om uit te vinden wat er gebeurt als ik eens wat vaker niks doe is om het eens te proberen. Gedurende 30 dagen probeer ik elke dag bewust 20 minuten niks te doen. Dat wil zeggen tijd vrij maken om eens te “genieten” van het niets doen en niet met een todolijst in mijn hoofd rond lopen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak