fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Het geheimen van zen habits

By 2 april 2014augustus 31st, 2021One Comment

zen-habit

Onze levens zitten vol met gewoonten. Slechte gewoonten en goede gewoonten. Gewoonten maken de mens. Door bewust te kijken naar je eigen gewoonten kan je inzicht krijgen hoe je dingen in je leven kan veranderen als je het echt wilt.

Een gewoonte is een handeling die we bewust of onbewust herhalen. De regelmaat van de gewoonte ontwikkelen we zelf. Het ontwikkelen van gewoonten gaat vaak onbewust. We doen iets een keer, het levert wat op en we doen het nog een keer. Langzaam ontstaat zo een gewoonte. Alle gewoonten samen vormen patronen die we volgen.

Slechte gewoonten

Het ontwikkelen van een slechte gewoonte gaat vaak onbewust. Meestal heb je weinig besef dat een gewoonte niet goed voor je is. Maar als deze gewoonte eenmaal ingesleten is, kom je er maar moeilijk vanaf. Je bent verslaafd aan deze gewoonte. De gedachte dat je deze gewoonte moet missen alleen al is niet prettig. Het vergt veel wilskracht om er toch vanaf te komen. Ter voorbeeld ben ik gestopt met televisie kijken, drink ik niet meer overmatig koffie, zeg ik niet meer overal “ja” op, kan ik het gebruik van mijn telefoon beheersenstel ik lastige klusjes niet meer uit en consumeer ik nieuws met mate. Welke gewoonte je als slecht bestempelt zal voor iedereen anders zijn.

Goede gewoonten

Het ontwikkelen van goede gewoonten is, in tegenstelling tot het ontwikkelen van slechte gewoonten, een bewust proces. Bij het ontwikkelen van goede gewoonten moet je namelijk voor jezelf vast stellen dat je een nieuwe gewoonte wilt aanleren. Het aanleren van nieuwe gewoonten is bijna even lastig als het afleren van een slechte gewoonte. Een sterk voornemen om een nieuwe gewoonte aan te leren is niet genoeg. Er kan veel fout gaan tijdens het aanleren van een nieuwe gewoonte. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het je aan tijd ontbreekt om je gewoonte in te passen, je nieuwe gewoonte is te lastig om vol te houden of je twijfelt of de goede gewoonte wel zo nuttig is. Allemaal ondermijnende gedachten. Het is fascinerend om jezelf zover te krijgen dat je een nieuwe gewoonte vol kan houden. Hiermee heb ik, met vallen en opstaan, geleerd mijn dagen bewust in te delen, vroeg op te staan, mijn eigen getting things done systeem te onwikkelen, mijn voornemens te laten slagen, regelmatig te schrijven en last but not least elke dag te flossen.

Veranderen door gewoonten aan te leren

Er zijn vast veel dingen in je leven die je zou willen veranderen. Dat kan! Door bewust om te gaan met ondermijnende gedachten bij het aanleren van je gewoonte kan je leren hoe hier mee om te gaan. Naarmate je leert hoe je goede gewoonten aan kan leren wordt het makkelijker om patronen te doorbreken. En slechte gewoonten af te leren.

Zen habits

Zen habits zijn voor mij bewuste gewoonten die tot doel hebben om jezelf te verbeteren. Met aandacht en toewijding kun je een set van gewoonten ontwikkelen die je steun geven bij je persoonlijke groei. Om een start te maken met het ontwikkelen van jouw zen habits:

  • Bekijk welke gedrag je zou willen afleren. Achter dit gedrag zitten gewoonten die je jezelf hebt aangeleerd. Probeer te formuleren welke gewoonten je kunnen helpen om dit gedrag af te leren en maak ze concreet. Bijvoorbeeld door het aangaan van een 30 day challenge met jezelf.
  • Bedenk wat je zou willen doen, maar wat er nooit van komt. Er zijn vast veel redenen waardoor het je niet lukt om je gedachten om te zetten in handelen. Om deze tegenwind te lijf te gaan, formuleer gewoonten die je helpen te bereiken wat tot op heden niet lukt, en maak het kleinste begin dat je kun bedenken. Merk op als je last hebt van ondermijnende gedachten en laat deze je niet afleiden.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak