fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#10 Werken zonder de wet van parkinson

By 9 maart 2019augustus 31st, 20214 Comments

Sneller werken met een timebox

wet van parkinson

Toch weer vlak voor een deadline een avond doorploeteren? Dan volg je waarschijnlijk de wet van Parkinson. Niet te verwarren met het syndroom van Parkinson. Veel mensen zeggen druk nodig te hebben om iets af te maken. Door jezelf dit wijs te maken ga je juist treuzelen en neemt het werk alle ruimte in die beschikbaar is om de taak af te maken: de wet van parkinson.

Tips voor het stoppen met wet van parkinson

  • Knip grote deadlines op in kleine deadlines.
  • Werk met een een timebox. Gun je zelf een eindtijd voor de taak waar aan je werkt.
  • Werk niet door na je zelf gekozen deadline. Maar ga de volgende dag verder, zo train je ook je eigen deadlines serieus te nemen.
  • Probeer de taak eens uit te voeren in de helft van de tijd die je eerder had ingeschat. Grote kans dat je dit niet red, maar je zal verbaasd zijn hoeveel meer focus je kan opbrengen.
  • Beloon je zelf als je taak eerder af is. Bijvoorbeeld door te stoppen met werken en lekker een rondje te lopen of te gaan sporten.
  • Begin klein. Bijvoorbeeld door je mail in een kwartier weg te werken.

De theorie achter de wet van Parkinson

De wet van Parkinson werd bedacht door Cyril Northcote Parkinson in zijn boek Parkinson’s Law: The Pursuit of Progress. Parkinson nam waar dat het aantal mensen in een bureaucratie, onafhankelijk van het werkaanbod, met 5-7% per jaar toeneemt zonder dat hiervoor een logische verklaring te vinden was. Voorkom dus je eigen bureaucratie en werk lean and mean.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak