fbpx Skip to main content
Productiviteit

Werken met de uitgestelde beloning loop

Uitgestelde beloning

Uitgestelde beloning toepassen

In veel blogs ga ik uitstelgedrag te lijf. Maar er is ook een slimme manier om uitstelgedrag te gebruiken om moeilijke klussen gedaan te krijgen. Je stelt dan niet de moeilijke taak uit maar je stelt de leuke taak uit. De uitgestelde beloning. Vaak doen we het precies andersom. Met deze ‘beloning’ in zicht begin je makkelijk én ik houd de vaart er in om het af te maken. Hierdoor blijft je stressnivo contanter omdat je inspanning en ontspanning afwisselt. Bijvoorbeeld: als ik eerst dit blog schrijf mag ik daarna even mijn mail checken.

De uitgestelde beloning loop

  • Deel je taken op in ‘vervelend’ en ‘leuk’. Dat kost vast niet zo veel moeite ?
  • Onderdruk de neiging om gedachtenloos te starten met bijvoorbeeld E-mail, stel dit uit tot na de vervelende taak
  • Begin met de moeilijke taak en maak helder wanneer deze ‘klaar’ is (bijvoorbeeld 20 minuten schrijven)
  • Beloon jezelf als de moeilijke taak er op zit met een leuke taak
  • Pro tip: buiten werk zijn er ook vast beloningen te verzinnen zoals een kop koffie, maar niet te veel koffie

Achtergrond

Like it or not. We zijn een puppy in ons brein aan het opvoeden. Als je goed gedrag beloont met een koekje wordt het makkelijker om nieuw gedrag aan te leren. De valkuil is dat je verslaafd raakt aan koekjes. In je brein is deze beloning gekoppeld aan het hormoon dopamine. Als je van nature problemen hebt om te starten omdat je zonder dopamine niet vooruit te branden bent helpt het om beloning en inspanning af te wisselen. Je leert expirimenteren met het principe van uitgestelde beloning dat aangetoond werd in de bekende marshmellowtest. Uiteindelijk word je heel goed in het uitstellen van de juiste dingen en lukt moeiteloos om een patroon aan te leren om vervelende klussen gedaan te krijgen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak