fbpx Skip to main content
Productiviteit

Wanneer vergeten functioneel is

By 21 september 2023No Comments
Vergeten

Vergeetachtig

Van nature ben ik nogal vergeetachtig. Het lukt me slecht om uit mijn hoofd afspraken te herinneren of te bedenken dat ik nog langs de supermarkt moet omdat het WC papier op is. Ik dacht altijd dat vergeetachtigheid een zwakte was en dat ik gewoon niet zo veel kon onthouden. Maar het is ook een kracht.

De functie van vergeten

De kracht zit in de functie van vergeten. Het maakt je hoofd leeg zodat je weer nieuwe gedachten kan krijgen. Dagdromen, contempleren en concentreren lukken niet met een vol hoofd. Een vol hoofd geeft vooral stress over dingen die je niet kan loslaten omdat je bang bent om ze te vergeten. Een mooie vergelijking is het werkgeheugen van je computer. Als dat bijna vol zit werkt de computer traag.

Dingen vastleggen zodat je ze mag vergeten

Door dingen vast te leggen in mijn systeem ontstaat ruimte om dingen te vergeten. Ik vertrouw erop dat als ik het wegzet in automatische takenlijst, een goede agenda of Evernote dat het goed komt. Permissie om te vergeten ontstaat als het vastgelegd is. In timemanagement trainingen zie ik vaak het tegenovergestelde: deelnemers die verkondigen dat ze heel veel in hun hoofd kunnen (opslaan). Dat werkt aardig. Totdat je een keer een flinke burn-out hebt gehad en je er achter komt dat je brein niet bedoeld is om dingen vast te houden, maar om dingen los te laten zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen.

Vertrouwen in je eigen systeem

In het begin zal het even wennen zijn om te vertrouwen op je eigen systeem. Dit vertrouwen zal groeien als je er serieus mee werkt. Half een takenlijst proberen te maken zal nooit werken. Je onderbewuste vertrouwt dit niet. Voor het bouwen van je eigen systeem wil je aandacht besteden aan:

Help je hulp nodig bij het leegmaken van je hoofd of het opbouwen van een goed systeem?

Maak dan een belafspraak voor online coaching met een online coach.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak