fbpx Skip to main content
Productiviteit

Waarom werken op een kantoor niet werkt

Werken op kantoor

Het afgelopen half jaar heb ik het weer eens geprobeerd: werken op een ‘kantoor’. In januari heb ik via het bekende Spaces een mooie co-workspace aan het Westerpark gehuurd. Alles is toppie in orde wat betreft de werkplek. Ik heb wel een beetje het gevoel of ik aan het werk ben in een ruimte uit de Ikea gids. Steriel en veel gekunstelde ruimtes met boekenkasten waar boeken in staan die nooit gelezen worden. Bij mijn eerste paar bezoeken lukt het zowaar om een paar uur flink te werken in de stilteruimte. Maar na een paar weken is het moois er af en begin ik tijdens mijn werksessies werkontwijkend gedrag te vertonen: het sportnieuws checken, een potje online schaken en veel koffie drinken terwijl ik voor me uit zit te dromen over hoe hard ik wel niet aan het werk ben.

Attention Span

Mijn attention span is zeer variabel. De ene dag lukt het prima om een paar uur flink geconcentreerd bezig te zijn. De andere dag is het na één uur op. Volgens Wikipedia ligt de gemiddelde attention span zo rond de 5 uur, waarbij tevens vermeld wordt dat dit het resultaat is van aandacht training tijdens opleiding en studie. 5 uur lijkt me veel, als ik om me heen kijk wat mensen doen tijdens het werk dan wordt er een hoop aangeklooid tijdens het werk. In trainingen klagen mensen steen en been dat hun attention span zo slecht is. Mijn conclusie: we zijn simpelweg niet gemaakt om uren achtereen stil te zitten op één plek en alleen met ons brein te werken (en te stressen). We zijn gemaakt om te bewegen en afwisselend werk te doen. De kantoortuin en productiviteit is een slechte combinatie.

Hoe dan wel?

Ik kom er steeds meer achter dat de afwisseling tussen verschillende werkplekken goed werkt. Juist de afwisseling maakt dat focus goed blijft. Ik zoek verschillende werkplekken die passen bij het werk dat ik moet doen:

  • De Coffee Company om de hoek werkt prima als ik een paar uur gefocust wil werken. De omgeving waarin ik ook andere mensen zie werken helpt. De kwaliteit van de chai latte met dubbel shot decaf is niet te verslaan. Een goede noice cancelling koptelefoon is wel een voorwaarde voor goed deep work.
  • Thuis is een prima plek om een uur geconcentreerd mail te verwerken, administratie te doen of een coaching sessie te doen via Zoom.
  • Bij vrienden die een zelf kantoor hebben af en toe een paar uur samen aan het werk geeft gezelligheid en inspiratie.
  • De Boulderhal Beest in Amsterdam heeft een grote ruimte waar de koffie ook prima is. Het werk afwisselen met boulderen levert energie en nieuwe ideeën op.

Focus

Focus is een ding. Als dit niet in orde is, kun je op kantoor gaan zitten wat je wil, maar komt het niks uit je handen. Door uit te vinden wat bij jou past kun je focus aanscherpen.

Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van focus?

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak