fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#16 Veel en vroeg fouten maken

By 16 maart 2019augustus 31st, 2021One Comment

Bang om fouten te maken

fouten maken

Te bang om fouten te maken? Dat heeft een verlammend effect op je vermogen om je te ontwikkelen. Hoe langer je uitstelt om fouten te maken hoe moeilijker het wordt. Hiermee je ontwikkel een te sterke afhankelijk voor perfectie. Perfectie bestaat helaas niet. Daarnaast heb je in een vroeg stadium de kans gemist om de juiste richting uit te testen. Leer foutjes maken en lief te zijn voor je zelf als het in de soep draait.

Tips voor het maken van fouten

  • Een ezel stoot zich geen twee keer aan de zelfde steen. Iemand die nooit foutjes durft te maken is echter vaak slechter af dan dit mooie dier.
  • Stel eens impulsief een ‘domme’ vraag die in je opkomt in een gezelschap met slimmies. Laat de hoon die ontstaat over het feit dat dit en ‘domme vraag is’ lekker over je heen komen.
  • Begin een vergadering of presentatie met een gecontroleerde blunder. Je kan deze voorbereiden en gecontroleerd brengen. Hierdoor valt de spanning er af.

Achtergrond

Het vermijden van het maken van fouten om niet dom te willen lijken werkt op de lange termijn het omgekeerde in de hand. Door de angst om geen fouten te durven maken leg je de lat steeds hoger en kan je er zelf niet meer overheen springen. Het geeft heel veel ontspanning als je foutjes kan bedekken met je eigen mantel der liefde. Daarentegen geeft het afstraffen van je eigen fouten in je hoofd een giftige cocktail voor een verlaagd zelfvertrouwen.

Meer informatie

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak