fbpx Skip to main content
Productiviteit

Van denken naar doen met de eerstvolgende actie

By 26 juni 2023juni 28th, 2023No Comments

Verlamd door de keuze waar te beginnen

Als ik iets graag wil doen maar het lukt maar niet dan ben ik vaak aan het bedenken hoe ik moet beginnen. Bijvoorbeeld het opnieuw inrichten van mijn balkon. Er zijn wel honderd verschillende manieren om te beginnen, maar ik kan niet kiezen. Ik kan eerst nieuwe planten kopen of eerst oude planten afvoeren of eerst de nieuwe bank aan in elkaar schroeven of [vul weer een nieuwe gedachte in]. Ik heb last van analyse verlamming, ik maak geen keuze en er komen steeds weer nieuwe opties bij als ik begin na te denken.

De eerstvolgende actie

Om mezelf te helpen bedenk ik wat op dit moment de meest logische eerstvolgende actie is om te beginnen. Het afvoeren van de oude planten lijkt de beste keuze. Het helpt om deze op te schrijven en te beginnen met een werkwoord dus: ‘afvoeren oude planten’. Als ik begin komen er nog even wat gedachten op of het handiger kan maar na vijf minuten ben ik lekker aan de slag met focus. Na een half uur zijn de oude planten afgevoerd en is het balkon schoon. Ik heb de analyse verlamming overwonnen.

De kracht van de eerstvolgende actie

Het formuleren en kiezen van de eerstvolgende actie helpt om niet te ‘denken over’ wat ik allemaal kan doen naar het ‘formuleren wat ik ga doen‘. Dat het niet de perfecte eerstvolgende actie is maakt niet uit. Na het afronden van deze actie komen er ongetwijfeld weer nieuwe acties, maar dat zie ik dan wel. Focus ontstaat doordat ik alles even kan loslaten en met één ding tegelijk bezig ga.

Heb je hulp nodig om je gedachten om te zetten in acties?
Maak een belafspraak voor een intake.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak