fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#18 Stoppen met overwerken

By 20 maart 2019augustus 31st, 20212 Comments

Lukt het nooit om dingen op tijd af te krijgen? Weer een avondje aan het overwerken om ‘het’ af te krijgen. Dan moet je leren om eerder te stoppen. Het klinkt verkeerd om werk niet af te maken. Dat wordt op de werkvloer gezien als slap en incompetent. Maar juist door een te harde cultuur verergert dit gedrag. De druk om niet te falen wordt te hoog. Als je eens een tijdje eerder stopt met werken ga je vanzelf leren om werk beter te plannen. Hierdoor blijf je op de lange termijn veel constanter en beter werk leveren.

Tips voor het eerder stoppen met werk

  • Plan een timebox voor een niet kritische taak (anders wordt de baas boos) en stop eens met werken als deze voorbij is. Dit voelt ongemakkelijk, dat is ok. Het zorgt er voor dat je de volgende keer efficiĆ«nter gaat werken.
  • Weersta de drang om na 5 uur nog naar werkmail te kijken. Leer werken met zero inbox.
  • Hou een todo lijst bij met taken. Zodat je altijd weet waar je gebleven bent als je stopt met werken.
  • Definieer helder wat je wil afmaken. Door last minute jezelf te overladen met extra dingen je wil afronden overvraag je jezelf.

Achtergrond bij de neiging tot overwerken

Er zijn veel redenen die bijdragen aan overmatig overwerken. Te veel werk, faalangst, planningsbedrog, multitasken of een baas uit de hel. In plaats van al deze oorzaken boven water te krijgen kan je beter proberen om je gedrag te veranderen. Dat kun je leren door klein te beginnen en elke dag wat beter te worden.

Meer informatie over stoppen met overwerken

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak