fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#170 Stoppen met alles of niks

By 19 augustus 2021augustus 31st, 2021No Comments

Strakke verwachtingen die niet uit komen

alles of niks

Het lukt me niet om vandaag vroeg op te staan. Mijn ochtendroutine valt in het water. ‘Dat wordt ‘m niet vandaag’. Vaak is het in mijn hoofd alles of niets. Als het niet volgens mijn strakke verwachting loopt is het vaak niks. Ik kan moeilijk omschakelen naar een ander plan. Het voelt alsof ik iets niet goed doe. ‘Ik loop de kantjes er vanaf’ zo voelt het. Deze aangeleerde strengheid heeft me vast ooit op een goed spoor geholpen maar is niet meer functioneel. Door mijn eigen hang naar perfectie los te laten word ik flexibeler en is het niet meer alles of niks. Ergens er tussenin ook prima. Te hoog verwachtingsmangement naar jezelf kan je afleren.

Stoppen met niks

  • Creëer aandacht voor je eigen verwachtingen en zie hoe vaak deze mislopen. Meditatie je een geweldige manier om je aandacht voor wat er in je hoofd zit aan te scherpen.
  • Merk op wat je voelt als je verwachting niet uitkomen.
  • Geef jezelf persmissie om zonder schuldgevoel mee te gaan in een ander optie.

Achtergrond bij alles of niks

Alles‘ betekent in je hoofd dat je het allemaal ‘goed‘ doet. ‘Niks‘ betekent dat je het ‘niet goed‘ doet. Er is geen ‘ook prima‘. Dit is een vals dilemma. Als je jezelf altijd zo afrekent wordt de druk hoog en dat levert stress op. Waardoor jezelf niet goed voelt. Als je je slecht voelt wordt het nog lastiger om te veranderen. Hierdoor beland je in stand ‘jojo’. Waardoor het moeilijk wordt om op het pad te blijven en met kleine stapjes beter te worden. Deze manier van afrekenen met jezelf heb je jezelf aangeleerd in een tijd dat het functioneel was. Daarna is het je default manier van coping geworden als je gentronfeerd wordt met dingen die anders lopen dan je gedacht had.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak