fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#14 Stop je eigen perfectionisme

By 14 maart 2019augustus 31st, 20214 Comments

Wat voor perfectionist ben jij?

perfectionisme

Ben je zo druk aan het nadenken over je werk er uit zou kunnen zien en komt er weinig uit je handen komt? Dan heb je waarschijnlijk een bedekte perfectionist ergens deep down. Door in je hoofd te blijven zitten bedenken wat de beste manier is om iets aan te pakken kan je vastlopen. Iedereen heeft een ander soort perfectionisme in zich. Niet mooi genoeg, niet snel genoeg, niet slim genoeg, niet lang genoeg, te veel fouten, te lelijk. Niks mis met het streven naar een beetje perfectie, maar wel als je verlamd raakt. Stop met toekomstige ideaalbeelden en focus op het beginnen in kleine stapjes.

Tips voor het stoppen met perfectionisme

  • Begin eerst klein en maak snel de eerste fout. Door snel te falen raak je gewend aan het feit dat het niet precies zo loopt als jij wil.
  • Start before you are ready (Richard Branson). Wacht niet tot je helemaal klaar bent om te beginnen. Dat moment komt anders nooit.
  • Perfect is de vijand van goed (Voltaire). Als een website goed is kan je live gaan. Als wacht tot hij perfect is ben je zomaar een jaar verder. In die tijd had je met veel kleine verbeteringen veel verder op weg kunnen zijn.
  • Stuur je werk in concept door naar anderen. Hiermee leer je om kritiek te ontvangen. Waar je eigenlijk bang voor bent wat weer de oorzaak kan zijn van perfectionisme.

Achtergrond bij perfectionisme

Onder perfectionisme lig een wurgende houtgreep van angst. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst om bekritiseerd te worden door anderen. Angst om te falen. Geef jezelf de kans om daar overheen te komen.

Meer tips om perfectionisme aan te pakken

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak