fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#56 Stop met werken met een vol werkgeheugen in je hoofd

By 3 mei 2020augustus 31st, 20212 Comments
werkgeheugen vol

Lijkt het wel of alles wat je probeert af te maken eindeloos duurt? Dan is de kans groot dat het werkgeheugen in je hoofd te vol is. Net als werken op een trage computer werkt dat niet. Leer om je werkgeheugen leeg te maken en te houden. Dan ga je twee keer zo snel werken doordat je jezelf niet meer stoort met gedachten. Storende gedachten zijn gedachten die op dat moment niet gewenst zijn bij het doen van je werk. Mind you: Alles wat je ziet, hoort, ruikt voelt triggert nieuwe gedachten. Dus wees kieskeurig met wat je allemaal ‘consumeert’ op een dag. Leer werken met een leeg hoofd in plaats van constant jezelf afleiden met gedachten aan ander werk.

Starten met een leeg werkgeheugen

  • Leg ALLE gedachten aan werk die voorbij komen direct vast. Ik gebruik:
  • Verwerk ALLE ideeën die je op deze manier vastlegt door ze in te plannen óf ergens op een lijst voor later te zetten óf weg te gooien. Gebruik de volgende frequentie van verwerken:
    • Elke dag voor hight prio taken
    • Eén keer per week alles nalopen. Rocketbook schoonvegen of alles in je notitieblok doorlopen zodat er niks achterblijft.
  • Leg een opschrijfboekje naast je computer tijdens het werken voor een snelle krabbel van een brainfart als je gestoord wordt tijdens het schrijven
  • Voorkom nieuwe triggers voor gedachten voordat je gaat werken: nieuws, Whatsapp of leuterende collega’s.

Achtergrond bij je werkgeheugen leeg maken

Je krijgt ongeveer 60.000 gedachtenpulsjes per dag. Een eindeloze stroom die zich aandient bij je bewustzijn. Veel van die gedachten zijn bedoeld om je te helpen actie te ondernemen. Als je een bezig bijtje bent wil je veel. Maar dat kan niet allemaal tegelijk. Dus moet je gedachten vastleggen om te voorkomen dat het loops worden. Bij een open loop komt dezelfde gedachte meerdere keren voorbij. Als je niet oppast loopt je werkgeheugen vol met allemaal van dit soort open loops. Met als gevolg dat je werk trager gaat doordat je hoofd vol zit én je constant gestoord raakt door gedachten die er op dat moment even niet toe doen. Stress verdwijnt past als je actie onderneemt om de loop te sluiten. Heb je meer slimme tips om je werkgeheugen leeg te maken laat het weten in de comments!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak