fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#69 Starten met filteren van inkomende berichten op je telefoon

By 3 juni 2020augustus 31st, 2021One Comment
filteren

Slim filteren

Heb je het gevoel dat je overprikkeld raakt door alle Whatsapp berichten en telefoontjes die maar niet lijken te stoppen. Dan heb je waarschijnlijk niet bedacht hoe je slim kan filteren. Filteren houdt in bepalen wat wél belangrijk is en wat niet. Door de hele dag open te staan voor alle berichten is de kans groot dat je overspoeld raakt en niet meer kan bedenken wat relevant is en wat niet. Door je eigen filter te ontwerpen kun regie pakken in wie en wat jou wél mag storen.

Starten met filteren

  • Begin met alle notificatie uit te zetten (Android, iPhone) en zet vervolgens spaarzaam dingen aan waarvoor je wél gestoord mag worden.
  • Configureer de Niet Storen functie (Android, iPhone), hiervoor kan je verschillende opties gebruiken:
    • Automatisch op tijden dat je écht niet gestoord willen, bv na 21:00
    • Kies uitzonderingen voor nummers die er wél doorheen mogen, bv je partner of familie in geval van nood.
    • Met een timer die de Niet Storen functie automatisch weer aanzet (zodat je het niet vergeet) als je bv een uur ongestoord wil werken of tijdens een vergadering
  • Configureer belangrijke chats in Whatsapp heb die je niet wil missen configureer deze apart.
  • Spreek het juiste kanaal af voor de communicatie van belangrijke berichten. Signal en SMS zijn ideaal voor belangrijke berichten die wél door je filter kunnen/mogen omdat ze door anderen zeer spaarzaam gebruikt worden.

Achtergrond bij filteren

Nu bekend is dat FOMO leidt tot telefoonverslaving heb je de keuze hoe je omgaat met de niet aflatende stroom van inkomende berichten. De software op een telefoon wordt vooralsnog ontworpen om jouw gebruik te maximaliseren (= meer data = meer inkomsten). Dus van software fabrikanten moet je het niet hebben. Wees dus slimmer dan de standaard instellingen van je telefoon en configureer de mogelijk om rust te ervaren. Pas als je écht ervaart dat rust je meer oplevert dat de constante stroom met nieuws zul je blijvende gedragsverandering ervaren.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak