fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#78 Start de ‘Breek de ketting niet’ productiviteitsmethode

By 9 juli 2020augustus 31st, 2021No Comments

Commitment naar jezelf creëren

productiviteitsmethode

‘Breek de ketting niet’ is een mooie vertaling van ‘Don’t break the chain’ (wat is Nederlands toch een matige taal). Don’t break the chain is een productiviteitsmethode die werd toegeschreven aan Jerry Seinfeld. Elke dag dat hij grappen schreef zou hij een kruisje op de kalender zetten. Het doel: het ontwikkelen van een routine. Zo ontstaat een ketting die helpt om je motivatie vast te houden én voorkomt dat je niet opgeeft. Een mooie hoax zo lijkt het, zie de comment van Jerry Seinfeld op Reddit. Maar de methode werkt geweldig om jezelf te committeren aan het aan- of afleren van een dagelijkse routine. Lees hier hoe je simpel start met een ketting.

Starten

  • Kies een simpele activiteit (max 5 minuten) die je graag als dagelijkse routine wil aanleren.
  • Print de Don’t break the chain sheet uit.
  • Hang de lijst op je koelkast (of een handige plek waar je de routine uitvoert én waar je ‘m elke dag ziet).
  • Zet een elke dag een kruisje als je de routine uitgevoerd hebt.
  • Geniet van je smoesjes die je verzint om het niet te hoeven doen ?

Achtergrond van de productiviteitsmethode

Het jezelf aanleren van een nieuwe routine vergt gedragsverandering. Als gewoontediertjes is dat moeilijk. Iets nieuws brengt, zeker in het begin, ongemak. Dit ongemak bestaat uit een stemmetje in je hoofd dat je smoesjes verkoopt. Ik kan het niet, ik heb nu even geen zin, ik doe het straks wel, ik wil toch eigenlijk wat anders doen. Allemaal kul als je met jezelf afspreekt om iets 30 dagen lang eens te proberen. Bij mij draait het vaak uit op een harde confrontatie met mijn ego. Hoe vaker ik laat zien dat het wél lukt hoe minder vaak mijn ego mij succesvol van het paadje brengt.

Wat ga jij eens 30 dagen lang elke dag doen?
Laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak