fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#21 Stop negatieve self talk

By 29 maart 2019augustus 31st, 2021One Comment

Weer niet op tijd. Niet goed genoeg. Allemaal fout. Niet snel genoeg. Negatieve praatjes in je hoofd over je eigen werk. Beter bekend als negative self talk. De hele dag door. Als je niet oppast zou je het bijna gaan geloven. Het is pure onzin. Alles wat je verzint over je eigen werk is niet waar. Het is een op z’n meest een poging tot zelfreflectie. Maar niet op een constructieve manier. Als je anderen zo bejegenen zouden ze jankend wegrennen. Neem deze praatjes dus niet serieus en stop daarmee.

Tips voor het stoppen met negatieve self talk

  • Ga dingen doen. In plaats van te blijven malen over waarom iets niet lukt. Hierdoor moet je brein focussen op doen in plaats van denken.
  • Herken selftalk. Bij het ontstaan van de eerste gedachten over je eigen werk of houding maak jezelf bewust van het feit dat alles wat volgt niet waar is. Hierdoor wordt self talk steeds korter en herken je het makkelijker.
  • Stel je zelf de vraag “Wat als het omgekeerde nou eens waar is”. Het omgekeerde is namelijk ook waar, het is maar net hoe jij het ziet op dat moment. Dit helpt om te relativeren.
  • Kies een stop woord dat je hardop uitspreek. Door een woord uit te spreken is het er uit. Hierdoor ontstaat een verbinding tussen wat er in je hoofd zit en de werkelijkheid buiten je hoofd.

Achtergrond bij negatieve self talk

Negatieve self talk heeft het evolutionaire voordeel dat je een drive hebt om het constant beter te willen doen. Dat is prima als deze drive in balans is met positieve feedback, maar bij een aanleg tot perfectionisme slaat deze al snel door. Door constant jezelf langs een meetlat te leggen die niet realistisch is ga je er vaker onderdoor dan er overheen. Verlaag de lat en maak het makkelijk voor jezelf om te voldoen. Dit zal op de korte termijn even een teruggang lijken te zijn. Maar op de lange termijn spring je 37 keer zo hoog.

Meer informatie

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak