fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Op tijd vertrekken en rustig aankomen

By 2 mei 2014augustus 31st, 2021No Comments

aankomen

Op tijd vertrekken en rustig aankomen is lastig. Als je niet oppast ren je de hele dag achter jezelf aan. Met als gevolg dat je gehaast bent en gespannen raakt. Aan het eind van de dag ben je vermoeid door het haasten. Door wat meer rust en ruimte in te passen in je planning kan dat beter.

Voorbeeld

Ter voorbeeld hoe het niet moet. Voordat ik weg ga kijk ik op de klok. Ik heb nog een kwartier voordat ik weg moet naar een afspraak. Als ik vervolgens nog een keer kijk heb ik nog vijf minuten. Tijd om wat spullen te pakken die ik mee moet nemen. Als laatste zoek ik mijn fietssleutel, deze kan ik weer eens niet vinden. Als ik op de klok kijk is het één minuut voordat ik weg moet. Stess! Waar is dat ding nou? Ik ren het hele huis door en vloek zachtjes binnensmonds wie mijn fietssleutel heeft kwijt gemaakt. Uiteindelijk vind ik ‘m in de zak van mijn broek die ik gisteren aan had. Vijf minuten nadat ik had willen vertrekken stap ik op de fiets met als gevolg dat ik hard ga fietsen om de verloren tijd goed te maken en op tijd te komen voor mijn afspraak. Lastig want je moet hard fietsen om vijf minuten goed te maken.

Rust inpassen

Het kan ook anders door wat bewuster te plannen. Als ik de film terug draai merk ik dat ik bij het kijken op de klok vaak reken vanuit dat moment en dan bedenk hoeveel tijd ik nog heb voordat ik weg moet. Dit lijkt altijd genoeg. Ik maak in mijn hoofd grofweg de afweging dat ik genoeg tijd heb. Dit werkt niet goed getuige het feit dat ik te vaak net wat te laat de deur uit ga. Beter is het om van achteren naar voren te plannen. Als ik vanuit het vertrekpunt terug reken werkt het anders. Ik kan bedenken dat ik vijf minuten voordat ik weg wil gaan alles klaar moet hebben, dan heb ik altijd nog tijd om onvoorzien tijdverlies zoals een fietssleutel die verstoppertje speelt op te vangen. Hiervoor moet ik een kwartier voordat ik weg ga mijn spullen verzamelen en klaar leggen zodat ik zo de deur uit kan lopen. Al met al schuift de planning in mijn hoofd hiermee op. Dit geeft meer rust doordat ik me niet hoef te haasten en niet het gevoel heb dat ik wat vergeet.

Tips voor vertrekken en aankomen met meer rust:

  • Begin met het plannen vanaf het moment dat je moet vertrekken en reken van daar uit terug voor een rustige planning
  • Plan tussentijds zogenaamde  milestones (kilometerpaaltjes) in en maak deze expliciet. Aan de hand van een milestone kun je bepalen of je op schema ligt.
  • Plan aan het eind, voordat je weg gaat, een buffer in van vijf minuten zodat je bij onvoorziene omstandigheden niet in de knoop komt. Tevens kun je tijdens zo’n buffer even tot rust komen en bedenken of je echt alles hebt.
  • Als je dan toch vertraging op loopt laat je afspraak dan meteen weten dat je wat later bent en neem dit ruim zodat je niet alsnog hoeft te haasten.
  • Plan als je tijd over hebt niet nog iets extra’s in zodat je alsnog moet haasten, maar geniet van de rust het het moment.

Rustig vertrekken en aankomen is van belang om je geest de mogelijkheid te geven om bij te blijven in het moment en aandacht te hebben voor wat er om je heen gebeurt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak