fbpx Skip to main content
Productiviteit

Leermomenten tijdens de marathon van Rotterdam

De weg naar het doel

Gisteren liep ik de marathon van Rotterdam dat ging, in tegenstelling tot de marathon van Amsterdam, vrij soepel. De tijd van 3.48,31 was prima voor de training die ik er in had gestoken.

Zomaar even een aantal sportieve en filosofische leermomenten op een rij:

  • In de week voorafgaand aan de marathon gaat het op- en neer met het vertrouwen. Gaat het lukken, gaat het niet lukken. De gedachtestroom met ondermijnende gedachten waarom het niet gaat lukken is eindeloos. Iets om bij een volgend groot evenement beter te herkennen en te verdragen. Faalangst blijft een ding.
  • Het trainen met een te strak schema werkt weerstand bij mij op. Zo snel het ‘moeten’ wordt gaan de hakken in het zand. Iets met autoriteit..
  • De weg is leuker dan het doel. Als ik morgen zou mogen kiezen tussen een mooie duurloop door de duinen van 42 kilometer en nog een keer de marathon van Rotterdam kies ik voor een duurloop door de duinen. Ik geniet meer van een route door mooie natuur met mijn vriendin dan een een event met een massa mensen en veel herrie.
  • Accountability helpt bij motivatie. Mijn vriendin trainde heel strak via een schema. Door de lange duurlopen mee te lopen hoefde ik niet motivatie te verzamelen om deze zelf te plannen.
  • Het regelmatig nemen van voeding in de vorm van een ‘gelletje’ helpt om de man met de hamer te ontwijken. Eerder had ik zo mijn twijfels of dit voor mij zou werken (gelletjes zijn stom).
  • Het focussen op het lopen van een tempo per kilometer (5:22) via de smartwatch werkt beter dan het aftellen van de kilometers.
  • Het niet vol gas lopen van een marathon werkt prima voor het tanken van vertrouwen voor een volledige triathlon.
  • Als ik om me heen kijk tijdens het lopen van de marathon zie ik heel veel deelnemers rond kilometer dertig stuk gaan op een veel te hoog tempo. Beter werkt een rustig constant tempo zodat je op de lange termijn heel blijft. Een mooie metafoor om niet sneller te willen gaan dan goed voor mij is.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

Next Post

2 Comments

× Maak een belafspraak