fbpx Skip to main content
Productiviteit

Hoe werkt volledige focus

Slechte Focus

Tijdens een potjes schaken ben ik er niet helemaal bij. Ik heb het vorige potje dom verloren en ben in mijn hoofd nog aan het bedenken wat ik beter had moeten doen, ik bedenk ineens dat ik zo weg moet en mijn dochter vraagt waar haar hockeyspullen liggen. Allemaal ogenschijnlijke kleine verstoringen, maar ze zorgen er wel voor dat ik ongeveer 60 procent focus heb, het gevolg: in een impuls zet ik een domme zet en ben mijn dame kwijt. Dom. Potje verloren.

Steeds vaker herken ik dat mijn hoofd er niet volledig bij is en dat er kleine gedachten sporen ontstaan die niets te maken hebben met hetgeen ik aan het doen ben. Het gevolg is dat mijn focus niet optimaal is en ik fouten maak of ergens langer mee bezig ben.

Volledige focus

Als ik volledige focus heb, lijkt het of er geen andere gedachten zijn. Simpelweg omdat ik volledig in beslag wordt genomen door hetgeen ik aan het doen ben. Mijn lichaam doet het werk. Dit gaat bij mij niet vanzelf, ik moet het aanzetten en mezelf dwingen honderd procent te geven aan één taak.

Dit heb ik moeten leren. Tijdens het lezen van een boek spoken er ook altijd andere gedachten door mijn hoofd. Tijdens een potje tafeltennis bedenk ik hoe vervelend het is als ik het volgende punt verlies. Leren mediteren heeft me geweldig geholpen om het onderscheid tussen dagdromen en focussen te leren.

Focus trainen

Deze kennis kan ik toepassen op het verbeteren van veel activiteiten die voor mij belangrijk zijn.

Schrijven gaat beter als ik in één pomodoro door een opzet schrijf, in plaats van tussendoor het nieuws check.

Schaken gaat beter als ik voor elk potje een paar seconden neem om focus op te roepen. In plaats van zo snel mogelijk een potje te winnen.

Boulderen gaat beter als ik mijn lichaam laat zoeken naar de grepen en geen gedachten krijg hoe moeilijk deze boulder is.

Hardlopen in de natuur gaat beter als ik focus leg op het een worden met mijn omgeving. Dan wordt ik gedragen door mijn benen, in plaats van te denken van hoe ver het nog is.

Racefietsen gaat beter als ik focus op een fijne cadans, in plaats van hoe ver ik nog moet fietsen.

Heb je hulp nodig om je focus te trainen? Plan dan een belafspraak.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak