fbpx Skip to main content
Productiviteit

Hersenmist bij cognitieve en executieve functies

Hersenmist

Afgelopen week was ik aan de beurt voor de griep. Ongeveer één keer in de tien jaar lig ik een week plat. Over het algemeen is mijn weerstand goed, maar nu had ik het flink te pakken. Koppijn, koorts, hoesten als een kettingroker en slapen als een draak. Deze symptomen zijn me bekend. Maar deze keer kon ik ook goed kijken naar de hersenmist die als gevolg van de griep als een dikke laag over mijn brein ligt. Hersenmist ofwel brainfog is een bekend fenomeen in de medische wereld. Het resultaat is het gevoel dat mijn gedachten alle kanten op stuiteren. Om het zomaar te zeggen, de cognitieve- en executieve functies werken voor geen meter. Geen concentratie, vergeetachting, uitstelgedrag en impulsief gedrag. Hierdoor worden simpele taken lastig.

Commando’s werken niet

Alleen al het bedenken wanneer ik onder de douche moet is een uitdaging. Het lijkt wel of mijn lichaam de orders van het commandocentrum negeert. Ik bedenk tien keer het commando ‘ga douchen’, maar er gebeurt niks. Ik blijf in mijn stoel zitten voor me uitstaren en pak mijn telefoon er maar eens bij. Na een uur is het zo ver, ik stap met veel moeite onder de douche, het uitkleden is vervelend, ik kan slecht tegen de kou. Vreemd omdat normaal een ijsbad geen probleem vindt. Als ik eenmaal onder douche sta is het heerlijk warm, maar dan lukt het weer niet om er onderuit te komen. Na tien keer het commando ‘douche uit’ gebeurt er niks. Alles bij elkaar ben ik na 2 uur klaar met douchen. De was opvouwen en boodschappen doen.. laten we dat morgen maar doen..

Cognitieve en executieve functies

Cognitieve en executieve functies worden aangestuurd door de prefrontale cortex. De prefrontale cortex ligt aan de voorzijde van het brein. De prefrontale cortex is betrokken bij cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing. Het deel boven aan de voorzijde is veel in verband gebracht met het werkgeheugen. Men spreekt in dit verband ook wel van executieve functies. Interessant om te weten. Maar nog interessanter om op te merken hoe deze delen werken en wat er gebeurt als deze delen niet goed werken. Veel cliënten met ADD/ADHD uitdagingen hebben bovenmatig veel last van een suboptimale werking van deze functies. Ze hebben last van uitstelgedrag, overprikkeling, en impulsief handelen.

Hiervoor helpt het om een goed systeem met bijpassend gedrag te ontwikkelen om te voorkomen dat uitstelgedrag en chaos de boventoon voeren.

Heb je een structurele uitdaging bij het organiseren van je werk?
Neem dan contact op voor een belafspraak of werk zelf aan een Get Shit Done Systeem.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak