fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#143 Beginnen met procesdoelen

By 21 april 2021augustus 31st, 2021No Comments

De doelen blijven op de hei

Ik heb veel heidagen meegemaakt. Vaak bleven de gestelde doelen op de hei achter. Er veranderde geen reet. Eenmaal terug achter het buro zakt iedereen weer terug in de dagelijkse ad hoc stress. Mij krijg je niet meer naar de hei. Het idee van eindeloze praatsessies met rooskleurige toekomsbeschouwingen en dito gestelde doelen is een verspilling van tijd. Onlang hoorde ik de term process goals. Procesdoelen! Toen viel het kwartje. Voor échte gedragsverandering kan je beter procesdoelen stellen die het veranderingsproces ondersteunen in plaats van een eindoel wat nooit gehaald wordt. Simpel beginnen met procesdoelen maakt dat je dagelijks een stapje zet in plaats van een sprong die je nooit gaat halen.

Beginnen met procesdoen

  • Herleid doelen die je wil behalen tot het proces dat je moet inzetten om richting je doelen te bewegen.
  • Bedenk gedrag dat je moet uitvoeren om dit proces in gang te zetten.
  • Bepaal wat de kleinst mogelijke frequentie is waarop je dit gedrag kan meten. Dagelijks, wekelijks of maandelijks.
  • Ga deze procesdoelen meten en gebruik een habit tracker als Todoist.
  • Geniet van dagelijkse voortgang in plaats van het missen van je BHAG 😉

Achtergrond bij procesdoelen

Het formuleren van grote doelen geeft even een korte impuls. Het klinkt ook stoer. Vaak is dit niet genoeg om écht in beweging te komen en verandering van gedrag te bewerkstelligen. De geest blokkeert in het oog van een doel dat te groot lijkt. Je wordt een speelbal van dagen dat je denkt dat je het gaat halen en dagen waarop het allemaal mis dreigt te lopen. Beter ga je op zoek naar een proces dat werkt voor jou waarbij je in kleine stapjes aan jezelf laat zien dat je lekker bezig bent. Dan wordt gedragsverandering behapbaar. Ook hier geldt maar weer eens ‘de weg is het doel’.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak