fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteitVoeding

#76 Beginnen met onbewerkt voedsel eten

By 30 juni 2020augustus 31st, 2021No Comments

Beginnen met onbewerkt voedsel

It is out there: Het eten van bewerkt voedsel is de één van de grootste oorzaken van welvaartsziekten als hart- vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, artrose en reuma (Volkskrant, 27-6-2020). Te veel, te vet, te zout, Te bewerkt. “Met een plantaardig dieet kunnen de effecten van veel van deze welvaartsaandoeningen tot stand gebracht worden of zelf omgedraaid worden”. Waarom eten we dan zo veel bewerkte troep? Omdat het makkelijk en ‘lekker’ is. Met ‘food marketing’ krijgen we dit voedselpatroon onze strot geduwd omdat er heel veel geld aan verdiend wordt. Jouw productiviteit en brein doen het echter niet goed op slechte brandstof. Als je lichaam een Ferrari is en productiviteit je topsnelheid waarom gooi je er dan onbewerkte diesel in de tank… Leer je gedrag aanpassen en pas je voedingsroutines aan. Niet alles tegelijk maar in kleine stapjes.

Beginnen met minder troep kopen en eten

  • Minimaliseer het kopen van potjes, pakjes en zakjes met voorbewerkt eten door deze paden in de Supermarkt te skippen.
  • Maak een extra rondje over de groente- en fruit afdeling en probeer alle verschillende groenten en fruit eens (Game on).
  • Maak tijd om zelf te koken in plaats van potten met kant- en klare sauzen open te trekken. Voor mij werkt het luisteren naar een podcast tijdens het koken goed.
  • Maak grote porties waarvan je meerdere dagen kan eten. Deze batches sparen dan weer tijd. Koop een aantal goede vershoud- diepvriesbakjes waar je maaltijden in kan bewaren.
  • Leg kant- en klare snackgroente in de koelkast. Gesneden en wel. Wortels zijn mijn favoriet.

Achtergrond

Als de aandeelhouderswaarde van Albert Heijn afhankelijk zou zijn van hoe gezond we eten dan zou de wereld er heel anders uitzien. Het feit dat we niet kunnen omgaan met een overdaad aan smakelijk voedsel maakt ons een makkelijke prooi voor food marketeers. Door te veel zoet en zout voedsel raak je gewend aan producten die niet gezond zijn voor je brein. Je smaak verandert en zoete troep wordt de norm. Met als gevolg flinke pieken en dalen in je suikerspiegel die maken dat je energie, stemming en productiviteit sterkt wisselen. Lees het hele artikel hier.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak