fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#125 Beginnen met OCD

By 10 februari 2021augustus 31st, 2021No Comments

Loops uit de hel

ocd

Ik heb een vlekje in mijn nek. Zou het iets kwaadaardigs zijn? Of is het een pigmentvlek… Wel. Niet. Niet. Of toch Wel. Ik bekijk het nog een paar keer in de spiegel. Tijdens een dag bekijk ik het vlekje nog een paar keer. Als ik niet oppas sta ik om de paar minuten voor de spiegel. Een kleine aanzet tot een obsessive compulsive disorder (OCD). Ik weet inmiddels dat mijn angst ongegrond is. Dit OCD talent heeft ook een upside doordat je het kan gebruiken om loops te ontwikkelen. Ik weet hoe een negatieve loops ontstaan. Nu een positieve loop.

Beginnen met positieve loops

  • Bedenk gedrag waar je aan verslaafd wil raken. Bijvoorbeeld één keer lang uitademen met een buikademhaling.
  • De trigger om dit gedrag uit te voeren is een gedachte aan het gedrag. (ja, dit een goede test voor je OCD talent)
  • Probeer gedurende de dag deze gedachte voorbij te laten komen.
  • Als de gedachte komt voer dan het gedrag uit.
  • Na verloop van tijd zal je merken dat de loop in je brein ingesleten raakt.

Achtergrond bij OCD loops

Dwangmatig gedrag komt voort uit angstige gedachten over naderend onheil of onrust. De wil om de situatie onder controle te krijgen maakt dat je handelingen wil uitvoeren die houvast geven. Dit werkt echter vaak averechts doordat je steeds angstiger wordt en steeds vaker handelingen nodig hebt om je angst te compenseren. Door het inzetten van dit talent om positief gedrag te ontwikkelen kan je eindeloos veel nieuw gedrag aanleren. En om critici maar meteen gelijk te geven: dit gedrag is misschien symptoombestrijding. Maar positief gedrag geeft rust. Met rust in je hoofd kan je werken aan het ontwaren gedachtespinsels die misschien wel de hoofdoorzaak zijn van OCD kenmerken zijn.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak