fbpx Skip to main content
Productiviteit

#175 Beginnen met focus trainen

By 13 september 2021No Comments
focus trainen

Focus, use it or loose it

Mijn aandachtsspanne is kort, zeker tijdens het doen van werk dat mentale weerstand geeft. Bij het schrijven van deze blogpost wil ik de eerste paar minuten maar wat graag overschakelen naar mail of naar het checken van het sportnieuws. De snelle beloning lonkt. Als ik hier in mee ga ben ik weg en komt er niks uit mijn handen. Door focus te trainen lukt het beter om langer één ding te gelijk te doen. Voordeel: het werk gaat tot 40% sneller en ik hou tijd over om leuke dingen te gaan doen. Het vermogen om te focussen moet je blijven trainen anders verdwijnt het. Use it or loose is. Hoe pak je dat aan als je snel afgeleid bent?

Focus aanscherpen

  • Start een dagelijkse routine met een (korte) aandachtstraining.
  • Leer werken zonder te switchen naar andere taken.
  • Probeer eens de Pomodoro techniek om bewust onbekwaam te worden hoe vaak je switcht.
  • Leer FOMO weerstaan en geniet van JOMO.
  • Een goed eigen GTD systeem op basis van Todoist is een nodig om overzicht te houden over waar je focus moet liggen.

Aandacht en focus trainen

Wat gebeurt er eigenlijk in je bovenkamer..? Veel mensen hebben waarschijnlijk geen idee en zijn dus ook onbewust onbekwaam waar hun (onbewuste) aandacht naar toe gaat. Dan is het onmogelijk om lineair te werken. Je springt van de hak op de tak en je dagen gaan in een sneltrein voorbij zonder dat je toekomt aan de dingen die je écht leuk vindt (naast werk). Het inzicht dat je aandacht en focus kan sturen is een paradigma shift van jewelste. Met dit inzicht kan je de regie terug pakken over je werk. De meeste mensen laten zich trainen door hun telefoon wat als resultaat heeft dat je constant afgeleid bent en je het vermogen verliest om gefocust te werken aan dingen die moeite kosten, maar juist veel opleveren.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak