fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#109 Beginnen met een firewall voor niet storen

By 20 december 2020augustus 31st, 2021No Comments

Verstoringen

niet storen

Net als ik begonnen ben met schrijven hoor ik het geluid van een notificatie van Skype dat er een nieuw bericht binnenkomt. Nu kan ik niet meer niet kijken. Het verlangen om te weten wat er in het bericht staat is te groot. Weg concentratie. Na het lezen en verwerken van het bericht duurt het rustig 10 minuten voordat ik weer terug ben bij het schrijven en in mijn verhaal zit. Als ik niet oppas gaat het zo de hele dag door. Het aantal verstoringen is eindeloos. En ik ga ook mezelf storen met afleiding in vorm van het checken van het nieuws omdat ik toch al afgeleid ben. Het terugdringen van verstoringen met een persoonlijke firewall voor niet storen herstelt rust en ruimte in je hoofd.

Starten met een persoonlijke firewall voor niet storen

  • Configureer de Niet Storen functie (Android, iPhone)
    • Geef favoriete nummers wél toegang (markeer deze met een sterretje) Zo kan je wel gestoord worden door je partner of kinderen in geval van nood
    • Stel vaste niet storen tijden in, bv 21:00 – 8:00
    • Kies een tijdduur waarna niet storen automatisch uit gaat (lekker voor een uur ongestoord werken)
  • Zet alle notificaties op je telefoon permanent uit zodat jezelf niet meer stoort door nieuwe berichten te gaan bekijken. De firewall laat nu ook geen slecht verkeer van binnen naar buiten toe en voorkomt dat je verslaafd raakt aan afleiding.
  • Inmiddels zijn de chat- en belfunctie binnen Microsoft Teams tools voor stalkers geworden. Om alle meldingen uit te zetten stel Niet Storen in. Geef vervolgens teamleden die je wél mogen storen toegang met prioritaire toegang.

Achtergrond bij een Firewall

Als je niet zelf bepaalt wie jou wel en niet mogen storen laat je het aan anderen over. Vaak is dan het hek van de dam en gaat je productieve dag door de versnipperaar waardoor je niks uit je handen krijgt doordat je niet kan focussen. Alle tijd die je steekt in het uitzoeken hoe en waarom je moet inkomende verstoringen kan filteren krijg je dubbel en dwars terug. Het idee dat je altijd voor iedereen bereikbaar wil zijn is een recept voor een burn-out.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak