fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#42 No pain is gain

By 14 maart 2020augustus 31st, 2021One Comment

Meer rust nemen is productiever

Heb je vandaag lange uren gemaakt totdat het pijn doet? Met het idee dat dat dé manier is om succesvol te worden? Dan probeer je waarschijnlijk té hard. Het lijkt logisch dat je jezelf flink onder je kont moet schoppen om hard te te werken. Zodat je eindelijk bereikt wat je eigenlijk al heel lang wil. Maar dat is een illusie. Onderzoek en pilots bij grote bedrijven laten zien dat je door minder te werken juist productiever wordt. Onze samenleving zit vol met het idee dat jezelf flink pijn moet doen om beter te worden. Op de lange termijn werkt dat niet. En al helemaal niet om ergens mee te beginnen en een routine op te bouwen. Nooit tevreden. Nooit goed genoeg. Trap niet langer in je eigen valkuil. Begin lief zijn voor jezelf in plaats van doorbuffelen totdat het pijn doet.

Starten met minder hard werken werken

  • Werk met een timebox waarbij je stopt met werken als de tijd afloopt. Dit lijkt slappe hap, maar werpt z’n vruchten af op de lange termijn doordat je vanzelf effectiever gaat weken in de timebox (in plaats van overwerken thuis in de avond op de bank voor de TV)
  • Met een timebox kan je prima goed werk afleveren. Stop met het streven naar perfectie. Perfect is de vijand van goed.
  • Durf te stoppen als een off day hebt. Opgeven (“slappe hap” ) is een prima tijdelijke optie. Laad de batterij op en ga lekker naar buiten. Morgen werk je vier keer zo snel met een volle batterij én heb je vandaag wat leuks gedaan in plaats van boven je laptop staren naar een leeg document.
  • Plan éérst de ontspannende dingen in je week zoals een paar keer sporten. En kijk dan hoe je werk daar bij past in plaats van andersom. Het risico dat je energie boosters skipt omdat je ‘geen tijd’ meer hebt is groot.
  • Stress is meestal een signaal dat je op moet schrijven wat er in je hoofd zit en dat moet in plannen in de toekomst. Niet dat je nog harder moet proberen te werken, met nog meer stress als gevolg.

Achtergrond

No pain no gain werkt prima tijdens het sporten als je een degelijke training en routine volgt. Het werkt niet voor kenniswerk waar bij het juist belangrijk is om je brein veel rust en ruimte te geven. In onze bedrijfscultuur zit momenteel nog de neiging om graag door te gaan tot het gaatje en 40 uur per week te pushen. Door dit los te laten word je veel productiever en creatiever!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak