fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Hoe om te gaan met uitstelgedrag en treuzelen

By 16 mei 2014augustus 31st, 2021No Comments

uitstelgedrag

De hele dag treuzelen we met van alles en nog wat. We hebben het niet zo door, maar als je er op gaat letten zul je zien dat het veel tijd kost. Soms is dat niet zo erg, maar het is jammer als je tijd verspilt of niet verder komt met wat je wil doen. Met name op de werkvloer gaat veel tijd verloren aan treuzelen en uitstellen. ‘Zal ik eerst een e-mail sturen of zal ik eerst die lastige klant bellen of zal ik nog even wat opzoeken op internet’. Meestal zal het dan het laatste worden en daarmee kies je voor de makkelijkste weg. Terwijl je weet dat deze keuze je niet verder helpt met je werk. Het helpt je wel verder met de tijd, die ongezien wegtikt als je op internet maar wat wegsurft. Even iets opzoeken is niet zo erg als het functioneel is: je hebt een concrete vraag of je hebt een pauze nodig.

Oorzaken van treuzelen

Vaak is er echter een andere oorzaak voor het treuzelen. Je ziet op tegen de taak waar je aan moet beginnen en neemt de makkelijkste weg door wat anders te gaan doen. Wat zit er achter dat treuzelen?  Als je bij jezelf te rade gaat kom je er achter dat het vaak een van de volgende dingen is:

  • Je hebt geen zin. Dit betekent over het algemeen dat je opziet tegen het werk, maar dat is een kindersmoes. Vraag door waarom je geen zin hebt.
  • Je ziet op tegen de inspanning. Bij taken die concentratie en inspanning vergen kijk je op tegen deze inspanning.
  • Er is altijd wel wat leukers te doen. Met alle verleiding om je heen is er altijd wel iets te vinden wat leuker is en wat direct bevrediging geeft.
  • Je bent bang voor de taak of de uitkomst daarvan. Angst komt veel voor bij lastige taken waarbij je iets moet doen dat buiten je comfort zone ligt. Zoals het bellen van een lastige klant of het voorbereiden van een presentatie. Faalangst is ook een veel voorkomende angst. Je bent bang om te falen voor jezelf of voor anderen.
  • Je weet niet hoe je moet beginnen. Vaak hebben we ons iets voorgenomen, maar we weten niet hoe we daarmee moeten beginnen.

Als je door hebt dat je aan het treuzelen bent kun je bewust stappen zetten om dit tegen te gaan. Je kan de confrontatie aangaan met je uitstelgedrag.

Uitstelgedrag aanpakken

Er is een aantal dingen dat je kan doen om het treuzelen tegen te gaan. De juiste benadering hangt af van de oorzaak van het treuzelen, probeer er dus achter te komen waarom je treuzelt voordat je aan de slag gaat met de oplossing.

  • Als je moeite hebt om het juiste moment te vinden om te beginnen. Bedenk dan wat wél het juiste moment is om te beginnen. Vaak zal je er achter komen dat dit er niet is… omdat je jezelf altijd voorhoudt dat het nu even niet uit komt. Het ideale moment is dus nu! Waarom, omdat je er nu aan denkt.
  • Als je bang bent voor een taak of de uitkomst daarvan. Kijk deze angst recht in de ogen en ervaar deze. Laat de angst doordringen. Merk op dat je gespannen wordt en je sneller gaat ademen. Na verloop van tijd zal de eerste spanning zakken. Haal een paar keer rustig adem en begin aan de taak. Pak die telefoon en bel die moeilijke klant. Open je laptop en begin met het schrijven van het stuk waar je geen zin in hebt.
  • Als de taak te groot lijkt. Maak het kleinste begin dat je kun bedenken. Knip de taak in stukjes en bedenk wat je in een uur kan doen en maak aan de hand hiervan een planning voor de rest van de taak.
  • Als je faalangst hebt. Falen kan je ook leren. Maar je moet het wel willen leren. Niemand heeft succes zonder af en toe te falen. Falen is een essentieel onderdeel van het leren. Je weet pas hoe iets moet als het het een paar keer goed fout hebt gedaan.
  • Als je twijfelt of je wel op de goede weg bent. Door een klein deel van je taak op te leveren krijg je feedback of je op de goede weg bent. Vraag om die feedback aan anderen. Als je dit af en toe doet zul je minder spanning opbouwen bij het opleveren van een grote taak.
  • Als je twijfelt tussen twee keuzes. Dan betekent dat deze opties dicht bij elkaar liggen. Beide keuzes zouden wel eens goed kunnen uitpakken. Zekerheid op voorhand over de juistheid van je keuze is niet altijd mogelijk.

Als je bewust bent van je eigen uitstelgedrag kun je verbeteren door te kijken naar de oorzaken en een gepaste manier om daar verandering in aan te brengen. Dit gaat je helpen bij je persoonlijke groei. Verder is het resultaat van treuzelen lang niet altijd slecht, er kunnen hele mooie ideeën voorbij komen tijdens het treuzelen. Maar het is wel zo handig als je de keuze kan maken om iets te doen wat je ook echt wil doen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak